Производствената активност в Китай се е разширила с по-бавен темп през март, показаха официални данни от петък. Това предизвиква съмнения за силата на фабричното възстановяване след Covid на фона на по-слабо световно търсене и спад на имотния пазар, съобщава Ройтерс.

Секторът на услугите се е представил по-силно, като активността се разширява с най-бързия темп от почти 12 години, след като краят на политиката за нулев Covid на Китай през декември даде тласък на транспорта, настаняването и строителния сектор.

Официалният индекс на мениджърите по покупките (PMI) в производството е достигнал ниво от 51,9 пункта спрямо 52,6 пункта през февруари, показват данни на Националното статистическо бюро. Това все пак е над границата от 50 пункта, която разделя разширяването и свиването на активността на месечна база.

Данните са малко над очакванията за 51,5 пункта в анкета на Ройтерс сред икономисти и доведе до поскъпванe на юана спрямо долара. Данните за февруари нараснаха с най-бързия темп от над десетилетие. 

Според Nomura силните данни предполагат, че икономиката на Китай е достигнала „добро място“ след края на мерките за затягане на имотния пазар и политиката за нулев Covid.

„На фона на бързо влошаващите се геополитически напрежения и финансови тревоги извън Китай, това обаче може да не продължи дълго“, казват те в своя бележка.

Износът остава слаб, а продажбите на нови жилища продължават да спадат, макар че темпът се забавя.

Компаниите са изправени пред предизвикателства, включително слабо търсене, ограничена наличност на капитал и високи оперативни разходи, а основите за икономическо възстановяване трябва да бъдат допълнително консолидирани, се казва в придружаващо изявление на статистиката.

За да подкрепи възстановяването, централната банка на Китай този месец неочаквано намали размера на парите, които банките трябва да държат като резерви за първи път тази година.

Фабричната дейност беше засегната от забавянето на растежа в производството и търсенето на клиенти, като подиндексите на продукцията и новите поръчки показват спад спрямо нивата от февруари.

Подиндексът на новите експортни поръчки е спаднал до 50,4 пункта спрямо 52,4 пункта през предишния месец, показвайки слабото външно търсене.

В същото време обаче PMI индексът за услугите е скочил до 58,2 пункта спрямо 56,3 пункта през февруари, достигайки най-високото си ниво от май 2011 г. заради възстановяване на сектора.

„Силната инерция вероятно ще продължи през следващите месеци, тъй като индексът на новите поръчки за сектора на услугите продължа да се вдига“, коментира Джъуей Джан, президент и главен икономист на Pinpoint Asset Management.

Продажбите на дребно през първите два месеца скочиха с 3,5% на годишна база, обръщайки годишния спад от 1,8% от декември. Това засили надеждите за икономическо съживяване, водено от потреблението, тъй като намаляващото световно търсене отслабва износа.

Смекченият тон на правителството към частния сектор също засилва доверието на пазара.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук