Пречиствателната станция за отпадъчни води ще бъде завършена в Ловеч до осем месеца. Нейната символична първа копка бе копната от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и местния кмет Минчо Казанджиев на 1 юли министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и кметът Минчо Казанджиев, заявиха днес от консорциума-строител "Систем Япъ - Батег".
Според тях проектът се финансира по програма ИСПА, стойността му е почти 9,5 млн. евро. От тях 75 на сто са безвъзмездни средства, останалите 25% са национално съфинансиране. Предвижда се изграждането освен на пречиствателната станция и на пет довеждащи канализационни колектора. Новото съоръжение ще обслужва 50-хилядното население на Ловеч до 2022 г. То ще подобри опазването на водите на реките Осъм и Дунав, определени за чувствителна зона. Технологично е предвидено станцията да пречиства до 15 900 куб.м отпадъчни води на ден. Строителният надзор е поверен на френско-българския консорциум "Сафеж - Акваинс".
Според отговорен източник до 2010 г. у нас трябва да бъдат изградени пречиствателни станции за отпадъчни води във всяко едно селище с над 10 хил. жители. По тези проекти и други екопроекти се предвиждат 1,6 млрд. лв. в сектор "Води". Днес освен в Ловеч, пречиствателни станции се строят в още пет общини: Севлиево, Монтана, Търговище, Попово и Бургас, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч. /БЛИЦ