Постоянният представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе заяви пред БНТ, че въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката на България ще отбележи ръст от почти 4% тази година.

"Страната си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната. Няма почва за образуване на хиперинфлация. Бяха направени много неща по отношение на инфлацията и ръста на газа. Последният пакет от 1,5 млрд. лева определено ще помогне на компаниите.

Има още, които могат да бъдат направени. Преди време ние, от Световната банка, отбелязахме, че отговорът на България по отношение на кризата от COVID-19 беше доста консервативен. Разрастването на мерките не беше достатъчно. Имаше достатъчно пространство и възможност накъде да се развива подкрепата ви", каза той. 

По думите му една от мерките, които подкрепя Световната банка, е директното подпомагане на бедните и маргинализирани хора.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Той подчерта, че не трябва да се забравя, че страната е най-бедната страна в Европейския съюз, като има една 55% от средния брутен вътрешен продукт на страните членки.

"Неравенствата са зашеметяващи, а това е неприемливо за Съюза. Структурните реформи трябва да са форсирани и средствата ги има", категоричен е той. 

По думите му трябва да се внимава с две неща.

"Първо с пандемията. Не трябва да забравяме, че България е най-слабо ваксинираната страна в света, ако я съпоставим с развитите страни. Второто е инфлацията. Инфлацията е голям грозен звяр, труден за контролиране, особено в малка и отворена икономика като България и тя е много важен фактор", допълни представителят на Световната банка. 

"Единственото, което България може да направи, е да омекоти симптомите на инфлацията", смята Дзарконе. 

Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават. За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени, изтъкна представителят на Световната банка у нас.

Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе: "Ако например има повече доставчици на газ, ще има и по-ниски цени. Досега страната е имала само два доставчика".

Партньорството между Световната банка и България през последните години не беше толкова добро, колкото би могло да бъде, заключи представителят на СБ у нас.