До края на 2009 година може да бъде изграден пътя Бургас – Малко Търново – турското селце Дерекьой. Това стана ясно на заседанието на междуведомствената работна група за координация на строителните работи на Граничния контролно-пропускателен пункт между България и Турция в района на Малко Търново, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
На форума, който се проведе в Малко Търново, експертите обсъждаха възможностите за отваряне на ГКПП "Малко Търново-Дерекьой" за тежки товарни превозни средства. Дискутиран бе и етапът на изпълнение на реконструкцията на ГКПП "Кап. Андреево- Капъкуле" и ГКПП "Лесово-Хазъмбейли".
Съществуващите сгради и трасе ще бъдат готови за експлоатация до 2009 година, заявили са представителите на Турция. В рамките на следващата година ще бъде готова и 69-километровата отсечка от пътя Бабаески-Къркларели. Според прогнозите окончателното изграждане на митницата Дерекьой ще улесни транспортните връзки и ще доведе до икономическо оживление в района.
Според експертите от Министерството на регионалното развитие и благоустройство в този участък от техническа гледна точка е възможно да действа едно трасе за тежък трафик.
За отсечката Малко Търново – Бургас вече има разработен проект за рехабилитация и малко разширение с капацитет за интензивност на трафика около 100 ТИР-а в едната посока. Очаква се до края на годината МС да гласува финансирането му от държавния бюджет.
Марина Шиварова /БЛИЦ