Азиатските акции скачат днес, след като САЩ и Китай постигнаха примирие във връзка с техния търговски конфликт, което бе облекчение за перспективите пред световната икономика и даде импулс на развиващите се пазари.

Чувствителните на търговията валути оглавиха ръста по-рано днес, като австралийският долар поскъпна до 4-месечен връх, а щатският долар поевтиня до едномесечно дъно спрямо китайския юан.

Фючърсите на S&P 500 нараснаха с 1.9%. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчита пивишение от 1.8%.

Китайският индекс CSI300 скочи с 2.6%. В Япония индексът Nikkei добави 1.3%, повишавайки се до шестмесечен връх.

“Пазарите отварят с подкрепа на апетита към риск, но времето ще покаже колко ще продължи този оптимизъм,” заяви пред Ройтерс икономистът от ANZ Джо Мастърс. “Вече има няколко официални версии за това какво е постигнато по време на срещата.”

“Засега обаче и двете страни твърдят, че са спечелили,” добавя тя. “Вероятно немаловажно е, че това най-малкото предоставя възможност за износа на соя от ключови щати, контролирани от републиканците.”

Китай и САЩ се договориха да преустановят налагането на нови мита, което спира ескалацията на търговската война между тях, като преговорите имат за цел да се достигне до трайна сделка в рамките на 90 дни.

През уикенда от Белия дом обявиха, че президентът Доналд Тръмп е заявил на китайския си колега Си Дзинпин, че няма да вдига митата върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара до 25% от 1 януари, както бе обявено преди това.

Някои други структурни въпроси обаче остават нерешени.

Инвеститорите предпочетоха да приемат чашата като наполовина пълна и оскъпиха австралийския долар с 0.75%, до 0.7360 щатски долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатския долар спрямо кошница от шест други валути, се понижи до 96.993. Доларът обаче поскъпна спрямо йената до 113.57 йени. Еврото добави 0.3%, до 1.1345 спрямо долара.

Мексиканското песо скочи с над 1%, до 20.185 песо за долар, подпомогнато от информацията, че новият президент на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор може да се откаже от обявените преди това планове за строителството на ново летище в столицата.

Доларът бе подложен на натиск през миналата седмица, когато пазарите приеха изказване на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл като индикация за забавяне на темпа на вдигане на лихвите.

Пауъл трябваше да се яви на изслушване пред Конгреса в сряда, но то бе отложено за четвъртък, тъй като големите щатски борси няма да работят в сряда в чест на бившия американски президент Джордж Буш-старши, който почина на 94-годишна възраст.

Щатските държавни облигации поскъпнаха сериозно в петък, като лихвата по 10-годишните книжа остана при ниво от от 2.99%, преди да нарасне до 3.035% рано днес.

Напредъкът в преговорите между САЩ и Китай и по-евтиният долар може да окажат известна подкрепа на цените на суровините.

През ноември петролът записа най-слабия си месец от над 10 години, поевтинявайки с над 20%, след като предлагането в световен мащаб надхвърляше търсенето.

В момента има големи очаквания, че ОПЕК и Русия ще се договорят за някаква форма на ограничаване на производството на срещата във Виена в четвъртък.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 2.40 долара, до 61.86 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол нарасна с 2.28 долара, до 53.21 долара за барел.