Настоящата администрация на Белия дом е по-активна от другите съюзници в антируската коалиция в препоръките руските активи да бъдат конфискувани възможно най-бързо. В самата Америка обаче ситуацията е такава, че емблематични и известни инвеститори, към които големият бизнес гледа и следва, съветват спешно да се изтеглят всякакви активи и пари от финансовия сектор на САЩ.

По-специално това направи американският финансист милиардер Рей Далио.

В интервю за Financial Times той обясни призива си с наличието на много опасности за капитала в съвременна Америка.

Рискът да загубите всичко е много голям. 

Според бизнесмена политическият климат в САЩ създава възможност за втора гражданска война в страната.

Далио изчислява, че вероятността за подобно развитие е близо 40%, уверен е той. Естествено, като американски гражданин, един от най-големите финансисти и инвеститори в Америка е много загрижен.

Houston Post: Все повече страни изтеглят златните и валутни резерви от САЩ, а доларът...

Поляризацията на американската политика допринесе за един изключително бурен период в историята на страната. Сега сме на ръба. Сега това не са просто празни предсказания, а прогноза. Вероятността от втора гражданска война нараства - каза милиардерът.

Той подчерта, че гражданска война не е когато хората „грабват оръжията и започват да стрелят“, а когато хората спрат да се придържат към златната среда в политиката и да вярват в принципите и фундаменталните правила.

В Съединените щати тези институции са точно на ръба на неизпълнението на условията за легитимност.

Повратният момент в случая са изборите през ноември. В този момент основателят на Bridgewater Associates препоръча на инвеститорите да преместят поне по-голямата част от активите си от Щатите в други страни, като Индия, Сингапур, Индонезия, Малайзия, Виетнам и редица държави от Персийския залив.

Призивът на колегата му беше последван от не по-малко известния инвеститор Уорън Бъфет.

Той инвестира 7 милиарда долара в швейцарска компания. Ако изтичането стане масово, това заплашва със срив самата идея САЩ да бъдат убежище на световната икономика и бастион за трупане на капитали, често спечелени в чужбина.

За долара подобни промени очевидно също ще имат лоши последствия.