Пътно-строителните компании и техните служители обявиха национален протест на територията на цялата страна на 29 октомври между 16 и 17 часа, пише Труд бг.


Причината за недоволството им са действията на служебния кабинет, който вече 5 месеца отказва да изплаща пари за вече свършената качествено и в срок работа по поддръжка и текущ ремонт на пътищата у нас, въпреки че с фирмите са сключени законни договори за възлагане на тези дейности.

Спрени са и всички ремонти в най-натоварения времеви период, когато и климатичните условия позволяват извършването им.

От пътните компании дават срок на кабинета до 28 октомври да намери работещо решение за ситуацията и да осигури на компаниите средствата за тяхното оцеляване и за препитанието на служителите им.

През последните 5 месеца, от назначаването на първия служебен кабинет насам, не се възлагат и нови дейности за поддържане на пътищата, което застрашава безопасността на движение, живота и здравето на пътуващите, категорични са от Българска браншова камара “Пътища” (ББКП), които организират протеста.

Според представителите на сектора, работната група между бизнеса и управляващите не работи достатъчно интензивно.

“У нас остава впечатлението, че нейната цел не е да е ефективна, а предлагайки неприемливи (и лишени от правно основание и логика) варианти, да прехвърли бъдещите неблагополучия върху пътните строители”, твърдят от ББКП.

Проблем

Няма договори за зимно почистване 

Все още няма възложени договори за зимно поддържане на пътищата, въпреки гласуваните пари за тази цел в актуализацията на бюджета, подчертават от браншова камара “Пътища”.

“Ако до 1 октомври не се осигурят средства на фирмите, ще стане технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка и ние ще уведомим обществеността кой носи отговорност за това”, заявяват от камарата.

Пътната агенция не обявява и поръчки за проектиране, независим надзор и строителство. Не се подписват и договори с избраните изпълнители по вече приключили обществени поръчки, така че са спрени текущите ремонти и новото строителство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ