Президентският вот не е предрешен, когато насреща си имаш ГЕРБ и ДПС. Това коментира социологът Васил Тончев в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Не смятам че изборите са предрешени, тъй като да имаш срещу себе си ГЕРБ и ДПС, които са най-организираните партии в страната. Това са доста сериозни опоненти, които във всички случаи на балотажа, ще успеят да консолидират сериозен вот срещу Радев“, посочи политологът.

Според социолога, изборите на 14-ти ноември ще бъдат под егидата на парламентарните избори, а не на президентските, тъй като за всички е ясно, че президентските избори ще се решат на балотаж през следващата седмица.

„Мисля, че тези два неуспешни опита просто доведоха до очакванията на хората да се случи нещо различно, да доведе някакъв фактор, който да води до промяна и до някакъв реален резултат, вследствие на което се създаде много удобна ситуация за възникване на този нов политически проект, който е на двамата бивши служебни министри и който се развива на базата на това, че отношението към служебния кабинет беше доста позитивно от страна на широката аудитория“, допълни Васил Тончев.

Според него, на изборите ще наблюдаваме как някъде между 10 и 20% от тези, които подкрепяха другите партии, подкрепени от протеста, се преливат към новия проект на „Продължаваме промяната“ и основният източник е от хора, които не гласуваха тогава поради разочарование от резултатите от предишните избори.