Работещите във Великобритания ще трябва да изчакат до края на века, за да видят удвоени реалните им заплати, ако сегашният темп на растеж се запази, сочи доклад на Resolution Foundation, цитиран от Bloomberg, пише Мъни бг.

Номинално възнагражденията са се повишавали с едва 2,2 процента от 2014 г. насам, около наполовина от 4-процентният темп, записан преди финансовата криза от 2008 година. Ако сегашната тенденция се запази, реалните заплати ще се удвоят чак през 2099. Преди кризата това щеше да отнеме едва 29 години.

"Великобритания преживява болезнен пъзел със заплатите", казва Стивън Кларк, старши икономически анализатор в Resolution Foundation. "Има три основни фактор зад проблемите на Великобритания със заплащането -- хората, които искат (да работят) повече часове или сигурна работа, изчезващ попътен вятър от умения и ужасяващ ръст на продуктивността", казва той.

Около 700 000 души във Великобритания искат да работят повече часове на настоящата си позиция или търсят работа, което е с 200 000 повече, отколкото преди кризата. Дори рекордно ниските нива на безработица не могат да накарат компаниите да плащат повече, но това не дава сигнал, че връзката между безработицата и заплатите е окончателно скъсана. Resolution Foundation посочва, че настоящият тренд сочи ясно, че трябва да включим и броя на хората, които работят по-малко часове, отколкото искат, например, в изучаването на пазара на туда.

Слабият растеж на заплатите забавя и разходите на домакинствата, които са основна част от британската икономика. Отделен доклад сочи, че продажбите на дребно са намалели с 0,2 процента през септември.