Работниците от Кремиковци вече са блокирали автомагистрала Хемус при Долни Богров като са вкарали тежка механизация, съобщи президентът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев, предаде репортер на БЛИЦ.
Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите в България към КНСБ, заяви, че поради кризата в Кремиковци очаква 20% или 40 млн.лв. по-малко да влязат в железниците и цялостен срив на БДЖ. Той каза, че подготвят ефективни протести. Вече са започнали регионални протестни действия в пристанища Бургас и Варна. Досега 300 човека били съкратени само в Бургас, вчера е започнал ефективен протест на КТ Подкрепа в Пристанище Лом. Във вторник се очаква в Бургас.

Тренчев заяви, че до няколко часа днес ще поиска среща с Асоциацията на търговските банки, за да ги помоли да проявят малко търпение, защото хората от Кремиковци не могат да обслужват кредитите си, тъй като не са получавали заплати от 3-4 месеца. Тренчев каза също така, че ще помоли банките да не начисляват и наказателни лихви на работниците.
Наличната стока в момента при пълната й продажба гарантира изплащането на максимум две заплати, ако не и заплата и половина, посочи Тренчев. В момента цялата стока според него се намира в складовете на Кремиковци и за нея се е провел търг на Русенската борса. Обявата за стоката е била петдневна.
Държавният резерв ще изкупи стоката и в момента тя се товари и откарва в Пловдив, тъй като там са складовете на Държавния резерв. Намерението е да се плаща на парче - т.е. като пристигне камиона със стоката, се плаща за доставената продукция и това няма да позволи да се изплатят нито цялата продукция, нито пълните заплатите на работниците на веднъж, а по етапи, посочи още лидерът на Подкрепа. /БЛИЦ