Работниците в комбината "Кремиковци" започват стачка във вторник в осем часа, ако не им бъдат изплатени заплатите от август и септември. Това заяви пред журналисти председателят на Федерация „Металици" към КНСБ Васил Яначков.

Причината за стачката в "Кремиковци" е и проваленият договор за ишлеме с украинската компания „Ворскла стийл". Ръководството на комбината иска до вторник да се срещне с премиера Сергей Станишев и министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров за предприемане на мерки по изпълнение на плана за жизнеспособност на комбината и да се намери решение за излизане от кризата. Няма да позволим репресии, обявиха от КНСБ по повод заплашваните с уволнение работници в „Кремиковци".
Синдикатите настояват за разтрогване на договора с украинската компания на Константин Жеваго заради липсващите инвестиции, неизплатените заплати и забавеното изпълнение на плана за жизнеспособност в Кремиковци.
Според Яначков „Ворскла стийл" не са инвестирали първоначално обещаните 180 млн. евро, които да обезпечат нормалното производство в комбината. По думите му правителството има вина за това, че е отклонило най-големия инвеститор „Арселор Митал", който е можел да получи комплексно разрешително за комбината.
Срокът за получаване на комплексно разрешително от металургичния комбинат е 23 октомври 2008 г. “Кремиковци” в случая не може да работи без това разрешително.
Десислава Вангелова/БЛИЦ