Газопроводът "Турски поток", който ще бъде открит по-късно в сряда, ще носи на "Газпром" печалба от около 500 милиона долара годишно. Това заяви Алексен Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност.

Фамил Садигов, заместник-председател на борда на "Газпром", каза в средата на декември, че газопроводите "Турски поток" и "Северен поток 2", общо при пълно натоварване, могат да увеличат печалбата EBITDA на компанията с над 1,5 милиарда долара годишно.

"Ако изхождаме от данните, представени от Садигов и проектния капацитет на новите газопроводи, тогава "Турски поток" ще дава една трета от общата печалба", коментира Гривач думите на топ мениджъра на "Газпром".

"Това е стратегически проект, който намалява транзитните рискове, увеличава възможностите и инфраструктурата на доставките на руски газ за Турция и Югоизточна Европа, а също така подобрява надеждността на доставките на газ за руския юг", добави експертът.

Проектът "Турски поток" включва изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с годишен капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият е предназначен за доставка на руски газ за турските потребители, вторият е за доставка на страни от Южна и Югоизточна Европа.

Българската газова компания "Булгаргаз" съобщи, че България, Гърция и Северна Македония са започнали да получават руски газ от Турски поток на 1 януари. Освен това официалното пускане на газопровода ще се проведе само в сряда с участието на лидерите на Русия и Турция.

В Конгресния център "Халич" в Истанбул днес ще се състои церемония по пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток", който ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море през Турция до Европа, съобщиха турските медии.

Руският президент Владимир Путин пристига в Истанбул специално за участие в церемонията, която ще бъде ръководена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Борисов, Ергодан и Путин ще...

Министър-председателят Бойко Борисов също пристига в Истанбул, за да присъства на церемонията по стартирането на наземната част на газопровода, наричан в България "Балкански поток".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!