На фона на геополитическата турбуленция се наблюдава нарастване на търсенето на консервативни активи от инвеститори по целия свят. В същото време, въпреки изобилието от инструменти за спестяване и увеличаване на капитала, златото все още заема водеща позиция сред активите-убежища.

Гореспоменатият благороден метал надмина още един важен момент. Цената на златото по време на сутрешната търговия веднага достигна 2454 долара за тройунция, което е исторически рекорд.

Ръстът е 1,5%. Към момента на писане цената на най-популярния благороден метал се търгуваше сред инвеститорите за 2445 долара за тройунция.
 

На свой ред се наблюдава значително увеличение на котировките на среброто. Стойността на актива в своя пик достигна 32,59 долара за тройунция. Благородният метал в момента се търгува около $32,17.
 


В интерес на истината такъв интерес към консервативните активи от страна на инвеститорите не е случаен. Един от тревожните фактори за собствениците на едър капитал продължават да бъдат геополитическите сътресения и несигурността на финансовите пазари.

В същото време ситуацията значително се утежнява от факта, че американският индекс S&P 500 показва необичайна активност, също щурмувайки исторически върхове.

Тази тенденция изглежда, меко казано, странна на фона на растящия дълг, инфлацията и намаляващото производство в САЩ.
 

За всичко обаче си има обяснение. Днес основният двигател на американския фондов пазар е изкуственият интелект. Акциите на компании, свързани със свързани разработки, показват бърз растеж, оказвайки влияние върху S&P 500, към който принадлежат.

Междувременно много финансови експерти наричат ​​този шум и „балон“, който неизбежно ще доведе до срив на американския фондов пазар в обозримо бъдеще с всички произтичащи от това последици не само за американската, но и за световната икономика.

Вероятно това е причината за повишеното търсене на благородни метали от частни инвеститори, застрахователни фондове и национални банки на различни страни.