Полша се оказва привлекателно място за бизнес. Много германски компании също избират страната - и то не само заради ниските разходи. Полша предлага много повече - достатъчно квалифицирана работна ръка, добра инфраструктура и е част от единния пазар на Европейския съюз.

300 камиона слизат от производствената линия на MAN в Краков всеки ден. В Полша се сглобяват около две трети от всички камиони на производителя. MAN залага на завода в Краков и е инвестирал 200 милиона евро в неговото разширяване.

Ричард Словак е управител на завода. Той е от Словакия и е особено впечатлен от езиковите умения на полските си колеги. Повечето от тях говорят немски или английски, което много помага при ежедневната комуникация. Това обаче не е единствената причина, поради която му харесва да работи в Полша.

Големите компании напускат Полша, страната е залята от вълна от уволнения

„Разходите за труд тук са по-ниски, отколкото в Германия. Факт, който не може да бъде заобиколен. Това прави наемането на нови работници тук по-бързо и по-лесно. Ниските разходи са сред основните предимства на Полша и са причината, която привлича инвеститорите и компаниите”, обяснява Словак.

Полша разстила червен килим на германските производители. „Ако поискате железопътна връзка или път, електричество с определено напрежение или ток, ще го получите”, обяснява Ела Грюнефелд.

Освен това, има данъчни отстъпки, благоприятни цени на имотите и малко бюрокрация. Берлин може да научи много от Полша, казва Грюнефелд, която съветва германски компании. Ако тенденцията се запази и през следващите години, Полша може да бъде шампионът по растеж на Европа.