Руската федерация тази зима даде ясно да се разбере, че транзитът на газ през Украйна при изтичане на договора може да бъде прекратен. Във връзка с това Южна Европа, конкретно България, иска да се подсигури в енергиен план и да спечели за себе си част от транзита, коментира руската информационна агенция Regnum, цитирана от "Фокус".

Става дума за възобновяване на проекта за строителство на газопровода „Южен поток“. Русия е готова да продължи с това, но сега заема много по-балансирана и по-твърда позиция, коментира генералният директор на Фонда за енергийно развитие в Москва - Андрей Литовский.

Той напомни, че преди седмица руският президент Владимир Путин, изказвайки се по повод „Южен поток“, заяви, че руската страна е готова да го възобнови, но при гаранции за това, че парите няма да бъдат изгубени, както пропаднаха, когато България неочаквано се отказа от реализацията на проекта. По онова време Москва вече строеше подходите към газопровода, закупуваше тръби, които известно време стояха на склад. В резултат на това Русия претърпя огромни загуби.

В сряда в рамките на бизнес форум в българския град Варна аташето по търговия на Руската федерация в България Игор Илингин коментира, че преустановеният през 2014 г. „Южен поток“ може да бъде реализиран. Той припомни думите на Путин, че за размразяването на проекта на руската страна са нужни „железобетонни гаранции“ от София.

Илингин също добави, че руските инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които е възможно да бъдат реализирани на пристанището във Варна. Благодарение на своето изгодно местоположение това българско пристанище може да носи добри доходи, поясни руското аташе.