Цената на петрола се променя в тесни граници в сутрешната търговия в сряда (17 май). Търговците остават нащрек по отношение на търсенето след изненадващ ръст на резервите от петрол в САЩ и по-слаби от очакваното икономически данни за двете водещи икономики в света - САЩ и Китай, предава Ройтерс.

Американският лек суров петрол (WTI) поевтинява с минималните 0,07% до малко под 71 долара за барел. Европейският сорт "Брент" достига до цена от 74,89 долара за барели, което е понижение от 0,03 на сто. Пазарите още не могат да се отърсят от опасенията си за търсенето на горива, коментират анализатори от OANDA.

Преди ден Международната агенция за енергетика (МАЕ) повиши леко прогнозата си за потреблението на петрол през 2023 година (с 200 хил. барела до 102 млн. барела на ден).

В своя месечен анализ агенцията отчита, че през втората половина на годината ще има ръст на търсенето на петрол и тогава ще бъде усетен ефектът от намаляването на добивите от страна на ОПЕК+.

Според пазарните анализатори обаче ситуацията сега е "твърде разочароваща" и търговците не обръщат сериозно внимание на очакванията за следващите месеци.

Данните на Американския институт за петрола (API) показаха ръст на резервите от петрол с около 3,6 млн. барела през предходната седмица. Повечето експерти очакваха спад от 900 хил. барела. По-късно днес ще бъдат публикувани и данните за резервите от горива в САЩ.

На пазара влияние оказват и продължаващата неяснота за тавана на дълга на САЩ. Ако Конгреса не го повиши, страната ще изпадне в дефолт на 1 юни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук