Според мен ще имаме сравнително нормален летен сезон, защото не е като инфраструктурата ни да е била ударена от земетресение или цунами. Имаме запазени хотели, хижи, кафе машините са си на мястото.


Индивидуалните пътувания не са забранени, а и 14% от местата за настаняване обявиха, че при тях няма съществена промяна спрямо миналата година. Това коментира в студиото на ''Тази сутрин'' в ефира на bTV Румен Драганов от Инcтитyта за анализи и оценки в тypизма и бивш зам.-миниcтъp на тypизма.

,,Вижте само за първи май, че 40 хил. автомобила с по двама-трима човека напуснаха София във време, в което това беше в по-голямата си част забранено. В крайна сметка хората работят и искат да пътуват, така че това лято никой няма да го спре. 47 процента от хотелите са обещали да намалят цените си. Туризмът е бизнес и сега ще видим различни маркетингови стратегии и трикове'', разясни още Драганов.

,,Считам, че тази криза ще се окаже в известна степен полезна за туризма ни, най-малкото защото вече се заговори за безплатни чадъри и шезлонги по плажовете – нещо, което е практика в по-голямата част от плажовете в Гърция и Турция без да имат COVID-19'', добави той.

Според експерта едва ли в следващите три години ще бъде открита доказана и ефективна ваксина за лечението на коронавируса, поради което оттук-нататък е необходимо за туризма да се мисли в по-дългосрочен план.

На въпрос за ваучерите за почивка Румен Драганов изказа мнението, че в този вариант, в който ги обмислят, едва ли ще проработят, защото в този вид всеки би могъл да злоупотреби с тях както си поиска.

,,Най-добре би било да се промени наредбата и както има ваучери за храна, така да има и ваучери за почивка'', отбеляза в заключение бившият зам.-министър на туризма.