В момент, в който Европа загуби основния си газопровод от Русия в резултат на мистериозни мегаексплозии на дъното на Балтийско море, транзитът през Украйна се оказа под заплаха, пише news.bg.

На него се падат около половината от настоящите доставки на газ от Русия за Европа, а без него ще продължи да функционира само турският маршрут.

Докато датски F-16 кръжат и снимат гигантския газов балон на повърхността на морето, "Газпром" заяви, че има претенции към украинския транзитен оператор "Нафтогаз Украйна" и е вероятно да се наложат санкции, които да му попречат да плаща за транзита. Така се оказва, че колкото повече наближава зимата, толкова по-ясно се очертават контурите на пълната газова блокада на Европа от страна на Русия.

Причината е, че още през май "Нафтогаз" отказа да приема руски газ през газоразпределителната точка в Сохранивка в окупираната от Русия територия на Луганска област и предложи на "Газпром" да прехвърли всички транзитни обеми към контролираната от Украйна втора точка - Суджа. Руснаците отказаха и украинците се обърнаха към арбитражен търговски съд. 

Сега "Газпром" заявява, че ако "Нафтогаз" не оттегли иска, Кремъл ще наложи санкции

До този момент реакция на руския износител за авариите на дъното на Балтийско море няма.

"Газпром счита, че подаването на жалбата от страна на "Нафтогаз Украйна" е неприятелска стъпка и продължение на недобросъвестното поведение на украинската компания, както и че по-нататъшните опити на "Нафтогаз Украйна" да продължи спора в Международен арбиртраж може да доведат до това, че руските държавни органи ще имат всички основания да наложат санкционен режим на Нафтогаз Украйна и да го включат в списъка със санкционирани лица.

Днес "Газпром" е уведомил секретариата на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара и изпълняващия длъжността ръководител на "Нафтогаз Украйна", че напълно отхвърля всички претенции на "Нафтогаз Украйна" в рамките на образуваното производство" и "услуги, които не са предоставени от украинската страна, не трябва и няма да бъдат заплатени."

"Нафтогаз Украйна" без надлежна обосновка отказва да изпълнява задълженията си за транзит през ГИС "Сохранивка" и самият факт на неизпълнение на услугите се признава от украинската компания. "Нафтогаз Украйна" е добре запознат, че съгласно споразумението от 30 декември 2019 г. неизпълнението на задълженията от негова страна означава липса на плащане, дори ако "Нафтогаз Украйна" се позове на форсмажорни обстоятелства на украинска територия", припомня Газпром.

"На практика това би означавало да се забрани на Газпром да изпълнява задълженията си към санкционираните страни по сключените сделки, включително да извършва финансови транзакции", се казва в изявление на руския монополист.

Или, "Газпром" ще спре да плаща за транзит през Украйна, дори и да подава газ за Европа, като така ще се поставят украинците в ситуацията да избират или да транзитират без да им се заплаща за това или да спрат тръбата.

Ако украинският транзит спре, газовата блокада на Европа ще бъде почти пълна. Понастоящем през Украйна се изпомпват 42 милиона кубически метра газ на ден.

В изявлението на "Газпром" също така се посочва, че поради огромния брой наложени антируски санкции Швеция и Швейцария са преминали в категорията на недружелюбните към Руската федерация държави. "Тези съществено променени обстоятелства лишават "Газпром" от основното му право на справедливо и безпристрастно изслушване както в самия арбитраж, така и в държавните съдилища по местонахождението му", се казва в изявлението.

Припомняме, че последният договор между руската и украинската компании, подписан през 2019 г., предвижда минимален обем на транзита. Още при подписването му от Украйна обявиха договора за компромисен и обясниха, че страната се използва като буфер между руския монополист и европейските страни. Подписаният договор бе за 5 години, като тогава след изплащане на сума, Украйна изтегли и друг свой иск срещу руския газов гигант.

Намаляването на транзита на газ през Украйна не веднъж се използва като оръжие от страна на Кремъл - това се случи както по време на кризата с анексията на Крим през 2014 г., така и преди това като тренировка през зимата на 2009 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук