Инвестиционното намерение за строеж на конна база в пернишкото село Кладница получи „да” от РИОСВ-Перник. Според инспекторите бъдещият строеж няма нужда от оценка на въздействието върху околната среда.

Проектът е на регистрираната на ул. „Лондон” в село Кладница фирна „Ранчо-С”. Справка в Търговския регистър сочи, че фирмата е регистрирана с 50 лв. и неин управител и едноличен собственик на капитала е Людмила Тихоновна Кашаева.

Cпopeд Тъpгoвcĸия peгиcтъp фиpмaтa ce зaнимaвa cъc ceлcĸocтoпaнcĸa дeйнocт, тypиcтичecĸи ycлyги, тъpгoвия нa eдpo и дpeбнo, внoc и изнoc, тъpгoвcĸo пpeдcтaвитeлcтвo и пocpeдничecтвo, xoтeлиepcтвo и pecтopaнтьopcтвo. Според амбициозния проект ще бъде изградена туристическа база в стил американско ранчо с място за хранене, спане, обучение по конна езда.

Всичко това ще бъде разположено върху поземлен имот – ливада от 3,952 дка. Ще бъде изградена конюшня от дървена конструкция за отглеждане на два коня. В другата част се предвижда изграждането на двуетажна хижа, дървени бунгала, въжена градина, детски кът с къщички, стена за детски паркур, паркинг за колела и др. Ще бъде изграден и собствен сондажен кладенец, а за питейните нужди ще се доставя бутилирана вода.

От РИОСВ са категорични, че предметът на инвестиционното намерение не попада в защитени територии. Според директора Пламен Ангелов няма депозирани възражения. Проектът е минал с „да” и в ОбС-Перник.

Кладница си спечели славата на село на богатите покрай луксозния квартал „Делта Хил”. Къща там може да бъде закупена за 280 000 евро, а за по-големите паралии има и предложение от 600 000 евро с екстри като фитнес, винарна, турска баня… Сред известните личности, които имат имоти там, са Камен Донев, Иво Сиромахов, Слави Трифонов, Яна Маринова.

Източник: Вестник „Вяра“