Саудитска Арабия направи най-голямото повишение на цените на петрола от поне две десетилетия насам, опитвайки се да подкрепи черното злато, пише Bloomberg, цитиран от money.bg.

Поскъпването ще засегне износа на петрол за Азия през юли - най-големият регионален пазар на държавния производител Saudi Aramco. Увеличенията ще изтрият почти всички отстъпки, които кралството направи по време на кратката ценова война с Русия.


Те показват още, че Рияд е готов да използва всички налични инструменти, за да преобърне пазара на петрола, на който цените достигнаха отрицателни нива през април.

В събота Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други държави постигнаха споразумение за удължаване на рекордното намаление на добива за още един месец.

От 1 май картелът намали добива с 9,7 млн. барела дневно.

Един от основните проблеми за ОПЕК е, че някои от страните не изпълняват обещаното намаление на добива. Според споразумението от събота, страните, които не намаляват добива с договореното, ще трябва да направят допълнителни съкращения през юли, август и септември. Сред страните, които са най-далеч от договорените квоти, е Иран.

Според предходното споразумение, от юли до края на 2020 г. добивът ще бъде намален със 7,7 млн. барела дневно, а от януари 2021 до април 2022 - с 5,8 млн.

Намалението - най-голямото в историята - идва в момент, в който търсенето на черното злато потъна заради пандемията. По-малкото предлагане помага за стабилизиране на пазара. В понеделник сутринт европейският сорт брент се търгува срещу $43,05, поскъпвайки с над 30% за месец. Американският еквивалент WTI достига $40 и бележи ръст от над 50%. И двата сорта са с около ⅓ по-евтини спрямо началото на годината.

Ценова война

През март Саудитска Арабия намали рязко цените, след като не успя да постигне споразумение с Русия за намаление на добива. След туитове, телефонни разговори и консултации на високо ниво OPEC+ се върна на масата за преговори и постигна най-голямото свиване на добива в историята - 10 млн. барела дневно. САЩ, които не са част от картела, също намалиха добива с около 2 млн. барела дневно, тъй като ниските цени направиха някои кладенци губещи.

В събота картелът реши да удължи същите лимити с още месец. Aramco, която обикновено обявява цените си на 5-то число всеки месец, забави тези за юли за след края на срещата.Рияд продава петрола на цени, различни от тези на бенчмарковете. Цените на Саудитска Арабия задават и тон на физическия петролен пазар, където барелите сменят собственика си.

С нарастващото търсене от страна на Китай, Рияд сега повишава цените. За сорта, отговарящ за над половината от продажбите, страната повиши цените с темп, невиждан от 20 години - с $6,10 за барел. Останалите сортове поскъпнаха с $5,60 и $7,30 за барел, според информация на Bloomberg.

Купувачите в САЩ, Средиземноморския регион и Северозападна Европа също ще плащат повече.

Заради повишените цени рафинериите, които превръщат петрола в горива, вече се оплакват. Заради срива на цените и търсенето по-рано печалбата им намаля драстично. По-скъпият петрол сега ще засили проблема, според тях.