Цените на горивата продължават да падат и вече доближават нивата от късния соц. Най-евтината нафта в Пловдив вчера се търгуваше срещу 1,40 лв./л, а на бензин А95 -1,41 лв./л., пише Марица бг. 

Дизел+ вървеше по 1,49 лв./л. Таванът на дизела под тепетата бе 1,82 лв., а на бензина - 1,75 лв./л. Най-евтината газ на колонките бе 65 стотинки. 

По данни на специализирания сайт fuelo.net, към 18 май 2020 г. Пловдив се нарежда на пето място в страната по цени на горива. За седмица голяма част от бензиностанциите са смъкнали цените - дизелът е поевтинял с 6 стотинки, а бензинът - с 5 ст.

За последния месец нафтата е паднала с 14 стотинки (-7,45%), а прогнозата е, че поевтиняването ще продължава. Година по-рано пък цените бяха с поне лев отгоре.

Статистиката сочи, че цените на горивата у нас са тръгнали надолу на 12 март - ден преди да бъде обявено извънредното положение заради коронавируса. Тогава средната отчетена цена на дизела за страната е 2,16 лв./л, което е с 9 стотинки по-малко от предния ден.

Към днешна дата средната цена е 1,74 лв./л. От fuelo.net отчитат, че само за месец бензинът е поевтинял с 0,12 лв./л, или с 6,63%. Справка година назад показва, че сега А95 се продава по-евтино с 0,58 лв./л, а нафтата - с 0,59 лв./л.

Анализатори отчитат, че безспорно световната пандемия COVID-19 е повлияла на спада на цените на горивата от началото на тази година. През първата седмица на март пeтpoлът oтбeлязa нaй-гoлямoтo cи пoнижeниe на световните борси oт нaд 30 гoдини нacaм.

Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на нефт в условията на намалено потребление заради коронавируса. Така суровият петрол по международните пазари падна с около 47%, което се отрази и на вътрешния пазар. 

Миналата седмица от Министерството на финансите излязоха с предложение да се създаде държавно предприятие „Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

С цел осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции в населените места в цялата страна, както и на основните пътни артерии.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи вчера, че разчетите за мрежата от бензиностанции се подготвят, а в тях ще има стандарт за качество. Той бе категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент.