"Повече от месец не спираме да повтаряме, че най-зле е положението в здравните заведения. Увеличаването на цената на тока в общинските лечебни заведения води до увеличаване на разходите многократно. Те не получават отникъде държавна помощ. Или трябва да спрат да плащат заплатите на здравните работници или да спрат да купуват консумативи за лечение. И двете биха били безотговорни". Това каза пред журналисти на брифинг Костадин Ангелов от ГЕРБ.

По думите му държавата се неглижира от Кирил Петков и предстоят фалити.

"Днес в медиите се появиха репортажи как центрове за социални услуги спират работа заради високите цени на тока. В България те са над 1300 на брой. Част от хората, които са ни писали до момента, вече са получили писма от енергийните дружества за спиране на електроподаването", заяви Деница Сачева от ГЕРБ.

"Предупредихме правителството, че няма буфер на бюджетните организации, който може да посрещне такива шокови цени. Конкретно при училищата и детските градини – тези икономии, които имаха за допълнителни възнаграждения, за развития на училища, сега ще бъдат дадени за разходи за електроенергия.

Видяхме проектобюджета, няма да бъдат компенсирани първите три месеца, затова е абсолютно наложително да бъдат компенсирани чрез друг механизъм. Това е нашето решение, което внасяме", допълни Красимир Вълчев от ГЕРБ.