Казус с по-ниското ДДС за ресторантите и заведенията. Промяната в закона може да доведе до по-високи цени за храната при доставка, предупредиха от брашна, предава Нова тв.


Причината – 9-процентният данък важи само за консумация на място. При доставка вкъщи обаче, данъкът добавена стойност е 20%.

От бранша предупреждават за по-високи цени за доставка. Новото по-ниско ДДС влиза в сила от първи юли. То беше прието като антикризисна мярка за бизнеса заради кризата с COVID-19.

Оказва се обаче, че това няма да важи за продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и за доставките до вкъщи. От официално съобщение на приходната агенция става ясно, че те остават на досегашния режим на облагане от 20%.

С новата промяна, ако решим да си поръчаме салата в заведението, то тя ще е с 9% ДДС. Ако обаче реша, че искам да ми бъде доставена вкъщи, веднага ДДС-то скача на 20%.

Това отново предизвика недоволството на бранша.

„Няма никаква логика доставките да са с 20%. Една и съща стока, един и същи артикул. Даже в по-скъпата услуга - доставка до дома, да е и с по-голямо ДДС”, заяви Ричард Алибегов - председател на Асоциацията на заведенията.

Можело да се стигне и до вдигане на цените за крайния потребител.

„Тук има опасност първо от злоупотреби, разбира се, както и да откажат хората от доставки”, коментира Алибегов.

Все още не е ясно как дали това ще отвори вратичка в закона и как ще се следи за данъчни злоупотреби. На този етап от НАП отказват  коментират темата.Чака се издаването на указ за промените.

„Тази мярка беше направена в подкрепа на ресторантьорския бизнес, на бизнеса, който е свързан с туризма, т.е. на всички тези услуги на място. И в този смисъл доставката на храна по домовете по-скоро се разглежда като друг вид”, заяви икономистът Румен Гълъбино.

Не са наясно и как бизнесът ще се отчита с двете данъчни ставки. 

Междувременно собствениците на ресторанти и заведения настояват за 9% ДДС и върху нискоалкохолните напитки. Иначе мярката щяла да подпомогне само около 40% от бизнеса.