Хаос на застрахователния пазар след фалита на кипърската компания „Олимпик”, работеща и на нашия пазар. 200 000 души у нас са потърпевши и сега разполагат с броени дни да направят нови полици с други застрахователи. Спешната подмяна на застраховките започна, печатници и брокери ще работят извънредно, за да се овладее създалото се напрежение, предава Нова телевизия.

„Имаше индикации още от май месец. Браншът беше предупреден”, заяви Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери. „Застрахователните брокери съветвахме клиентите, които имат полици на разсрочени вноски към „Олимпик”, да продължат в други компании. Когато им изтичаха застраховките, им предлагахме да продължат в други компании”, заяви Кунова.


Тя разясни и как трябва да действа пострадалият от застрахован в „Олимпик“ и съответно застрахованият.„Всеки, който е пострадал от виновен, който е застрахован в „Олимпик“ Кипърският гаранционен фонд гарантира 100% изплащане. Такъв е законът. Пострадалите трябва да се обърнат към Кипърския гаранционен фонд. А тези, които имат застраховки в „Олимпик“ и полиците им ще са прекратени в петък, трябва да се насочат към офисите на компанията и да пуснат искане за сторно сметка“, обясни Хунова.

Тя обясни още, че членовете на Българската асоциация на застрахователните брокери, са предупредили клиентите си чрез есемеси, имейли и обаждания за създалата се ситуация.

„Застрахователният пазар в България е абсолютно стабилен”, заяви още Кунова.