Истината е, че докато няма решение на Борда, подписан договор, стартиране на реални действия по започването на изпълнението на инвестицията, ние не можем да кажем коя от държавите е точната локация на инвестицията.

Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев по повод решението на „Фолксваген“ временно да замрази плановете си за изграждане на техен завод в Турция.

„Нямам представа какво би могло да бъде решението на концерна: връщането или по някакъв начин въвличането на други държави в процеса би могло да стане, предполагам, след някакво решение. Това е процедура. Изборът на съответната локация преминава през много етапи.

Преминаването през етапи означава, че няма връщане назад към други етапи, поне към този момент, освен ако няма бизнес решение в друга посока. На тази база мога да твърдя, че България беше на финала с конкретни договорености, отговарящи на изискванията на инвеститора.

Оттам насетне дали ще има преразглеждане на цялостния процес, това също вероятно е въпрос на бизнес решение от страна на концерна.

Към настоящия момент ние нямаме твърдо решение нито на Управителния съвет, нито на Надзорен, свързан с избора на която и да е от локациите, които са били на финал“, допълни той.

Стамен Янев припомни, че от гледна точка на България всички изисквания на инвеститора са покрити.

„Предоставили сме и сме готови да положим необходимите усилия, за да предоставим целия пакет от насърчителни мерки, съгласно европейското законодателство.

България е основен фактор за стабилност в региона и имаме сериозна политическа и икономическа стабилност, което ни даде шанс да преодолеем в голяма степен всички останали предложения, които са били разглеждани, преминали сме през тежък процес на избор и България е на финала“, посочи още той.