Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев отказа да потвърди твърдението на бившия президент Росен Плевнелиев, който заяви, че България е увеличила почти двойно предложението си за субсидии за евентуален бъдещ завод на Фолксваген.

Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза Янев пред БНР след среща с министъра на икономиката Емил Караниколов.  

Двамата са обсъдили темата в контекста на геополитическата обстановка в Близкия изток и отправените през германските медии сигнали за преосмислянето на намеренията за мястото на инвестицията на компанията. 

Янев беше лаконичен във възможностите да коментира евентуални промени в параметрите по предложението към инвеститора, но категорично подчерта, че правителството се придържа строго към правилата на Европейския съюз.

Експерт: Още има надежди заводът на Volkswagen да бъде в България

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние като екип от страна на правителството анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение".

Според експерта в автомобилния бранш Калоян Желев, развитието на ситуацията със завода на „Фолксваген“ показва колко деликатни са подобни решени и колко комплексни са факторите, влияещи върху вземането им.

„Това е поредното доказателство, че нищо не е решено, докато не е решено наистина“, каза той.

По думите му, вместо подобряване на българската оферта към „Фолскваген“, е нужно подобряване на макроикономическата ни среда: „Това е най-доброто, което можем да направим, за да бъде привлекателна дестинация за такъв стратегически инвеститор като „Фолксваген“. За тях поредното отлагане на решението е много неприятна новина, защото те имат нужда от този завод и за тях това са пропуснати ползи. Но те нямат интерес и да прибързват“.

Според Желев проблемът на нашата макроикономическа среда е, че „сме малки, бедни с неподходяща демография и се недобре развити фундаментални обществени системи“.

„Няма как да сме толкова зле в едно отношение и да сме отличници в друго – съдовете са скачени“, посочи тойи допълни, че България има репутационен проблем.

„Ако ние имахме качествата на инвестиционна дестинация, щяхме да бъде първият и очевиден избор“, изтъкна експертът, според когото България е участвала в преговорите, за да бъде конкуренция на очевидния фаворит довчера – Турция.

„Участваме в преговорния процес, само за да има по-голям брой участници“, каза Калоян Желев. 

Междувременно от публикации в румънската преса става ясно, че Букурещ започва отново преговори с "Фолксваген" за откриване на завода в Румъния.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ