Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ. Това каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие, на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите.

„Нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка“, заяви той.

„Странно е български банки да участват в подобни изслушвания, още повече само една от цитираните в медиите. Ние като институция, която се ръководи от принципите на прозрачност, сме тук от уважение към парламента“, коментира Стоян Мавродиев.

„Във връзка с публикации в Чехия и България, излизаме на два пъти с публични позиции, които съвсем точно казаха, че банката не е кредитирала компанията „Интерком“, не е отпускала банкови гаранции, нито за закупуване на ЧЕЗ, нито за рефинансиране на заем“, обясни главният изпълнителен директор.

„Надявам се депутатите, които вероятно за да бъдат активни участници в политическия дебат, отправиха квалификации, че банката е излъгала, да ревизират позицията си“, каза още Стоян Мавродиев. 

БЛИЦ припомня, че в момента Гинка Върбакова е в парламента, където скандализира всички с неудобен въпрос.

Междувременно се разбра, че фирмата на пазарджишката дама е погната от НАП за неплатени данъци.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!