"Посоката на поскъпването е само нагоре и това е обусловено от енергийната криза". Това обяви председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов за БНР.

Статистиката към 19 май за цените на едро сочат намаление на доматите с 1 лев, ягодите също отбелязват намаление с около лев. При краставиците има намаление, а при ябълките - 20 стотинки ръст. При млечните продукти има устойчив ръст на нарастване.

Брашното е с 15 стотинки надолу и се стабилизира. Захарта е минала трайно нивата над 2 лева. При ориза няма промени в последните 15 дни, стана ясно от думите му.

При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година. Мощният конкурентен пазар задържа бързите темпове на нарастване, така че това да не става шоково, уточни експертът.

Иванов смята, че през летните месеци българинът ще консумира на поносими цени плодове и зеленчуци.

Според него след отоплителния сезон в оранжериите вече има стабилизиране и доста масово предлагане на българска стока, особено пресни зеленчуци. Май и юни се очаква стабилизация.

Премахването на ДДС върху хляба ще е пряка помощ за производителите и ще обере натрупаните загуби и луфтове, но няма да намали цените, очаква Иванов.