Доларът записа най-силното си представяне за последния месец, подкрепен от изявлението на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън. По време на вчерашната си реч Йелън заяви, че Фед трябва да продължи с плавното повишение на лихвените проценту, като допълни, че инфлацията може да се окаже по-слаба от предварителните прогнози на централните банкери, пише Инвестор бг.

"С моите колеги вероятно сме направили неточна прогноза по отношение на трудовия пазар, както и дългосрочните прогнози, свързани с инфлацията в страната". Според председателя на Фед съществува възможност ръстът на потребителските цени да продължи да се ускорява с бавни темпове. По отношение на трудовия пазар Йелън коментира, че има риск от прегряване, а това би могло да доведе до инфлационен проблем. Пресконференцията подкрепи долара, който успя да поскъпне с почти половин процент спрямо еврото, достигайки нива от 1,1756 евро за долар. Това е най-високото равнище за щатската валута от 23 август насам. Доларовият индекс, измерващ силата на зелените пари срещу кошницата от шест основни валути, нарасна с 0,31% до 92,73 пункта.

Спрямо японската йена, доларът се покачи с 0,4 на сто до 112,19 йени. Канадският долар успя да реализира положително представяне, повишавайки се до 1,2337 долара. В същото време британският паунд се търгуваше без сериозно изменение за деня, приключвайки търговията с минимално понижение от 0,08 на сто до 1,3456 долара за паунд.

Силата на долара се отрази негативно върху цената на златото. Нарастващата възможност Федералният резерв да повиши лихвите в края на годината притисна благородния метал надолу. Спот цената на златото спадна с почти процент до нива от 1 297,57 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец декември се търгуваха в зоната около 1 301,70 долара. "Геополитическите рискове са все още налице. Но след ралито, на което станахме свидетели при жълтия метал, мисля, че сега е нормално да видим корекция", коментира Нитеш Шах, специалист стокови пазари. Междувременно среброто отчете силно поевтиняване, след като загуби 1,87% от стойността си, отстъпвайки до 16,86 долара за тройунция. Платината също приключи деня на негативна територия, поевтинявайки с 1,78% до нива от 923,86 долара.

Петролът се понижи във вторник, след като инвеститорите прибраха печалби от силното представяне черното злато в края на миналата седмица. Фючърсите на американския лек суров петрол отстъпиха с 34 цента до 51,88 долара за барел. В същото време котировките на сорт Брент спаднаха с 1,3% за деня, завършвайки на нива от 58,23 долара, след като по-рано успяха да се изкачат до 59,49 долара - най-високото ниво от юли 2015 година. В понеделник турският президент Реджеп Ердоган заплаши да спре тръбопровода, свързващ северен Ирак с турското пристанище Чейхан. Обема на тръбата възлиза на около 500 000-600 000 барела дневно. Решението на Ердоган идва в момент, когато иракските кюрди проведоха референдум за обявяването на своята независимост.

Dow Jones завърши търговската сесия  с 12 пункта понижение до 22 284,32. Това  бе четвърта поредна дневна загуба за индекса. Dow Jones реализира първи 4-дневен спад от 23 юни. S&P 500 се  търгуваше без изменение за  деня на нива от 2 496,84 пункта, аNasdaq затвори на зелена територия, приключвайки с ръст от 0,15% до 6 380,16. "Наблюдава се известна предпазливост сред инвеститорите. Някои прибират натрупани печалби, докато други изчакват да видят дали президентът Тръмп ще успее  да прокара идеите си за данъчна реформа в страната", коментира Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. Според Кросби предпазливостта на пазарните участници може да се запази до сезона на отчетите.

Водещите европейски индекси затвориха със смесени резултати във вторник. Dax 30 и CAC 40 отчетоха леки повишения до 12 605,20 и 5 268,76 пункта. Водещият британски индекс FTSE 100 имаше най-слабо представяне, реализирайки спад от 0,21%. Компаниите от здравния сектор се понижиха с 0,3 на сто. Акциите на Deutsche Wohen скочиха с 3,3%, след като от компанията обявиха пускането на конвертируеми облигации на стойност 800 млн. евро (947,60 млн. долара). На другия полюс бяха книжата на британския кредитор Close Brothers Group. Акциите на компанията се сринаха с над 5%. Въпреки че текущите пазарни условия са стабилни, от финансовата компания прогнозират, че в дългосрочен план ситуацията ще бъде "несигурна" на фона на предстоящото излизане на страната от ЕС.

Сред по-важните събития от днешния ден са предстоящото заседание на Новозеландската централна банка, което ще се проведе в 23:00 часа българско време. Преобладаващите прогнози на икономистите са, че банката ще запази основната си лихва непроменена на ниво от 1,75%. В 18:45 часа изявление ще направи и Стивън Полоз, председател на Канадската централна банка. Инвеститорите ще следят с интерес и коментарите на Лаел Брейнард, който е член на Управителния съвет на Федералния резерв. Нейната пресконференция ще се състои от 21.00 часа българско време. Сред другите по-важни новини от икономическия календар са данните за поръчките на дълготрайни стоки в САЩ, както и нивото на петролните запаси за седмицата до 22 септември. Прогнозите са ръстът на запасите да се забави до 3,4 млн. барела спрямо 4,59 млн. седмица по-рано.