Вероятно няма да има увеличение на цената на природния газ от 1 януари 2009 г., съобщи в Пловдив председателят на ДКЕВР Константин Шушулов, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Решението на държавния регулатор за ръст на цената на газа от 1 октомври напълно удовлетворява и компенсира „Булгаргаз“, смята Шушулов. Съобщените от министър Петър Димитров данни за предстоящото двукратно увеличение са само прогнозни и това е направено, за да ориентира бизнеса, обясни той. Според шефа на ДКЕВР, няма опасност топлоцентрали да фалират. Преди да се промени цената на топлоенергията, трябва да се приеме промяна в наредбата за ценообразуването. Това ще стане най-вероятно до месец, така че цените на парното за новия отоплителен сезон ще станат ясни най-вероятно в началото на декември, допълни той.
Държавата няма да допусне да се сринат топлофикациите, заяви проф. Константин Шушулов. Те обаче трябва да инвестират в производството на електричество, за да покриват увеличените цени на газа, добави той.
Според проф. Шушулов предвиденото поскъпване на природния газ от януари не е сигурно, защото "зависи от цените на алтернативните горива и на долара, които се развиват благоприятно". Освен това, ДКЕВР е взела допълнителни мерки, съобразно възможностите в страната, изтъкна нейният председател.

Константин Шушулов участва в техническа конференция „Енергийната ефективност в България 2008-2010 г.“ в рамките на 64-ия Международен технически панаир. 18% официално са топлофицираните жилища в България, но топлофикациите подават реално топлинна енергия към 12%, съобщи проф. Шушулов. "Домакинствата в България консумират 29% от цялото енергийно потребление в страната, което е два пъти повече, сравнено с другите държави от ЕС", заяви в изложението си Добрин Орешков, зам.-изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност. Той представи първия национален план за действие по енергийна ефективност, за периода 2008 – 2010 г., разработен въз основа на специална Директива на Европейския парламент и Съвета на ЕС.
"България е на едно от последните места сред държавите от Европейския съюз по ефективност на използване на енергийните ресурси", подчерта в изказването си Красимир Найденов, завеждащ-отдел в Министерството на икономиката и енергетиката. Затова се провежда нова енергийна политика на държавата, която е в синхрон с политиката на ЕС и цели повишаване на ефективността при крайното потребление на енергия, добави Найденов. Мерки, които предприемат потребителите, могат да компенсират по-високите цени на енергията, смята той.
С 28% е по-ниска цената на газа за България от "Газпром" в сравнение с тази за Западна Европа, каза проф. Шушулов, при представяне на състоянието на енергийната система на страната. Той увери присъстващите над 150 специалисти и представители на фирми и организации от областта на енергийния сектор в България, че системата е стабилна и ДКЕВР ще продължи да търси и намира баланса при противоположните интереси на производители, доставчици и клиенти. /БЛИЦ