През следващата година ще има увеличение на минималната работна заплата у нас, прогнозираха в ефира на БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Те призоваха размерът на минималното възнаграждение да бъде изчислен по обективни критерии, така че хем да не се "изяжда" от инфлацията, хем да не достига популистки размери.

Според президентът на КТ "Подкрепа" минималната работна заплата трябва да се обвърже с минималната пенсия.

Изп. директор на АИКБ призова за ясни критерии за формирането на минималната работна заплата, така че тя да е прогнозируема за бизнеса и да могат да се правят разчети за разходите за заплати.

И Димитър Манолов, и Добрин иванов се обявиха против тавана на цените на електроенергия, които предлага ЕС, защото според тях това отменя свободния пазар. Двамата са и срещу търгуването на тока на борсов принцип, тъй като това води до прекомерно високи цени за потребителите и необосновани икономически свръхпечалби за производителите.

Димитър Манолов напомни, че все още е възможно от следващата година и битовите потребители да се налага да купуват ток на високи цени от свбодония пазар, защото никой все още не е отменил това.