Не съм песимист относно увеличаването на добавката за нощен труд. Това каза пред bTV президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.
 
На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се обсъждаше увеличаването на ставката от 25 ст. на час в момента на 0,5% от минималната работна заплата (2,55 лв. за 2019 г.). Предложението е на КТ „Подкрепа”.
 
НСТС отхвърли идеята, въпреки че и работодателите бяха съгласни  това, че добавката трябва да се увеличи.
 
„Нямаше ясни аргументи срещу – новият вицепремиер Марияна Николова каза, че бюджетът е приет, социалният министър Бисер Петков говори за някаква работна група. Но ние няма да оставим тази работа така. Промяната става през подзаконов нормативен акт, което може да стане по всяко време”, заяви Манолов.
 
Той уточни, че „Подкрепа” настоява и за ограничение за полагане на нощен труд само до отраслите, в които това е крайно наложително. Не е наложително ризи да се шият през нощта, уточни Димитър Манолов.
 
Синдикалистът коментира и увеличаването на минималната работна заплата, която от следващата година става 560 лв.: „Политиците си дадоха сметка, че България нищо добро не я чака с ниски доходи – нито ще влезем в Шенген, нито в Еврозоната”.