КНСБ и КТ "Подкрепа" са против изказаното предложение на Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната" и спряган за министър на финансите, за съкращаване на държавните служители с 10%. След проведения в Министерски съвет Тристранен съвет за сътрудничество те коментираха темата.

"И в момента има тежък недостиг на кадри от инспектори за контролиране и спазване на трудовото законодателство - фирмите са над 400 000 и ако някой се чуди защо в страната не се спазват законите, няма кой да отиде на място и да проверява, защото няма социални работници, които да се грижат затова. "В най-бедната държава в ЕС имаме малко над 2000 социални работници", каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Когато този човек заговори за редукция на броя на служителите е добре да си спомни за полицаите - посочи тя. Те не са равни на служителите на МВР, има пожарникари, служители, занимаващи се с лични документи, телефон 112 и 90% от бюджета на МВР отива за заплати, няма за обувки, за хартия за принтери, униформи и др. Хубаво е да спре популизмът на новите управляващи и да спрат да лъжат, че ще намалят още повече държавната администрация, ако я орежат - означава да останем без държава, тя провежда държавната политика на терен, категорична бе Григорова.

14% - 30 000 държавни служители, ако орежем - първо те не са 200 000, а са под 130 000 и обхващат държавната и общинската администрация, тази злоупотреба и нападките към държавните служители е крайно време да спрат, призова тя.

Любослав Костов от КНСБ добави, че смята, че безработицата ще нарасне, а съкращение на 30 000 служители ще е шоково. Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация имат нужда, питат от КНСБ.

От държавната администрация - 1/3 са пенсионери и могат да продължат като консултанти със сигурен доход пенсия, 1/3 са в пенсия, даже и да са 30 000 съкратените, има работа за повече в страната, могат хора да бъдат преквалифицирани, тъй като на пазара на труда има дефицит на работна ръка от 45 000 души.