ГЕРБ вече са в президентството за начало на преговорите за съставяне на правителство. Представители са Десислава Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев.

"Вие безспорно сте формация с богат политически опит и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства политическа мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея. Последните 2 правителства, които назначих стабилизираха страната", посрещна ги Румен Радев. 

Мога да ви уверя, че както и хората очакват от вас да бъдете конструктивни, както бях критично към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко бъдещо управление. Трябва да вървим наред, а не назад. Това зависи от всички нас", каза Радев.


 От името на ГЕРБ говори Атанасова:

Нашата коалиция е втората и ние за тези над 600 000 граждани, които ни гласуваха своето доверие, гарантираме, че ще сме знаеща, можеща и непримирима опозиция.

От свое име и от това на колегите ми, аз ви обещавам, че правителството, което ще формират 4-те партии, ако имат нужда от помощ и съвет, не само заради политическата ни мъдрост, която вие откроихте, но и от опита ни, ние ще сме насреща, но и ще осветляваме всяка грешка. За да има добро управление трябва да има има конструктивна опозиция", изтъкна Атанасова.


Тя допълни, че изразява известно несъгласие с оптимистичните му оценки за служебните правителства.

"Служебното правителство според нас не успя да отговори на очакванията на българските граждани по няколко въпроса. Не оценяваме оптимистично това, което предстои на България. Предстоят кризи, трябва единение, трябват мостове. Обществото ни е твърде разединено. Смятам, че и президентската институция допринесе за това. Надявам се в следващия мандат да се промени това", каза тя.


"Това, което ме безпокои, че след като репресивните органи на държавата посещаваха симпатизанти и членове на определени партии, днес има нахлуване в българска медия, Считам, че политическите партии, президентската институция трябва да бъдат гарант не само на свободата на гражданите, но и на свободата на словото. Призовавам да вземете отношение. Тъй като служебното правителство е все още под ваша власт, призовавам да съберете сведения защо една медия е осъмнала блокирана, без възможност нейните служители да идат на работа", заяви Десислава Атанасова и допълни, че става въпрос за в. "Труд".


Снимки: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

Радев от своя страна заяви, че не се бърка в работата на властите и спазва Конституцията.

До колкото знам и до колкото общността е информирана става въпрос за неплащане на данъци. Вие вместо да ме призовавате да се намеся можехте да помогнете с финансови средства, мисля, че имате възможност, завърши той, като не се разбра защо споменава данъци, тъй като акциите на властта срещу "Труд" официално се водят за неплатени наеми.


По-рано днес главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков на импровизиран брифинг пред входа на редакцията на вестника, който беше заварден тази сутрин от полиция, заяви: 

Септември месец имах разговор с президента. И той ми каза: Да, господин Блъсков. Ние ще се погрижим... Колкото се погрижиха за сухото дърво отсреща, толкова и за това. Нищо! Мълчание. Само тихо някъде отзад в тъмното в администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник "Труд".