В света има 44 суверенни държави с монархична форма на управление, а в ръцете на членовете на тези семейства са съсредоточени колосални капитали.
Това са 10-те най-богати монарси според изданието Propoptic:
 

10. Султанът на Оман Кабус бин Саид ал Саид  ($700 млн)
Султанат Оман е държава в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. Кабус бин Саид ал Саид идва на власт след преврат. Той сваля от трона баща си и започва мащабни либерални реформи, които променят страната кардинално.Основен източник на доходи за Оман е петролът. Другите източници на доходи са селското стопанство и промишлеността. Кабус бин Саид ал Саид лично участва в няколко мащабни проекта по възстановяването на страната и инвестира в достъпно образование и развитие на социалните сфери.9. Албер II, принц на Монако ($1 млрд)
Монако е най-малката монархия в света, но това не пречи на негова светлост да бъде сред най-социалните кралски особи. ПринцАлбер II наследява богатствата си, включително и недвижими имоти в Монако и Франция, както и колекция от произведения на изкуството и стари автомобили, от родителите си – Рение III и Грейс Кели.Той дори притежава дял в казино в Монте Карло.Принцът дълго време беше ерген, но през 2011 година се ожени за олимпийската шампионка от Южна Африка Шарлен Уитсток.
 
8. Тамим бин Хамад Ал Тани, шейх на Катар  ($2 млрд)
Катар е емирство в Близкия изток. Намира се на малкия полуостров Катар, на североизточния бряг на по-големия Арабски полуостров. Граничи със Саудитска Арабия на юг, а от другите страни е обграден от Персийския залив. Може да се похвали с огромни доходи, които получава от добив и преработка на нефт и природен газ.Като управник, шейх Ал Тани впечатлява със своята биография. Той е завършил военна академия в Сандхърст. Същата година получава и звание на офицер от въоръжените сили на Катар.След завръщането си в родината Тамим помага на баща си в управлението на държавата, заемайки високи постове, свързани с икономиката, външната политика и отбраната. Бил е президент на съвета на директорите на най-голямата катарска инвестиционна компания, председател на Висшия съвет за защита на околната среда, председател на Висшия съвет по въпросите на образованието и на Висшия съвет по телекомуникации и технологии.

Оглавявал е Комитета за общо планиране и развитие, заемал е постовете заместник-главнокомандващ въоръжените сили и президент на националния олимпийски комитет (от 2002 г. е член на МОК). Смята се, че благодарение на неговите усилия Катар спечели надпреварата за провеждане на световното първенство по футбол през 2022 г.

През 2003 г. шейх Тамим е определен за наследник на престола, след отказа на неговия по-голям брат Джасем.
 
7. Мохамед VI, крал на Мароко ($2,5 млрд)
От 1999 година Мохамед е начело на Мароко. Династията му датира от XVII век и се радва на доверието на всички граждани на страната.Вследствие на частичната модернизация през 1957 година, след като Мароко става независима страна, неговият дядо приема титлата крал, считайки я за по-светска. Известен с бизнес нюха си, Мохамед VI започва да инвестира в селското стопанство и банковото дело, където активно въвлича всички членове на кралското семейство.Освен успешен бизнесмен, Мохамед VI е направил много и за запазването на културата. Именно по време на неговото управление берберският става един от официалните езици в Мароко. Монархът е известен с острата си реакция към социалните проблеми. Благодарение на политиката му и отстъпките страната успя да избегне сериозните сблъсъци по време на „Арабската пролет”.

6. Ханс-Адам II , княз на Лихтенщайн ($3,5 млрд)
Този владетел е собственик и на най-голямата банка в страната Liechtenstein Global Trust. Фондацията на семейството на княза управлява близо 20 хил. хектара обработваема земя и горски фонд и ръководи компании, заети в тези сфери и производството на електричество от възобновяеми енергийни източници. Освен това имат винарни в Австрия и в лихтенщайнската столица Вадуц, където могат да се дегустират и закупят вина, които се предлагат на твърде малко места по света.Князът може да се похвали с изключителната си колекция от произведения на изкуството, които се съхраняват и излагат основно в двореца Лихтенщайн във Виена. Творбите обхващат 5 века изкуство и са смятани за една от най-значимите частни колекции в света. Сред тях има шедьоври на Рубенс, Антонис ван Дайк, Фридрих фон Амерлинг и други европейски майстори на четката. Освен картини, в колекцията има още скулптури, каляски и всякакви предмети с художествена и историческа стойност. Освен меценати на изкуството, семейството на монарха в Лихтенщайн са и патрони на науката и социалните дейности чрез различни институти, фондации и организации в страната и чужбина.

5. Елизабет II, кралица на Великобритания ($15 млрд)
Въпреки че голяма част от богатството й е наследено, кралица Елизабет II успя да натрупа сериозен капитал в размер на $5 млрд. 

Състоянието й се оценява на 15 млрд. долара, което я прави един от най-богатите монарси в света.

4. Прем Тинсуланон, крал на Тайланд ($16 млрд)
Кралят на Тайланд загуби абсолютна власт, но остава върховен главнокомандващ, символ на единството на нацията и защитник на  будизма.Прем Тинсуланон е от аристократично семейство, баща му Луанг Винитантакарма Тинсуланон е свързан с кралския двор от времето на предишния крал.

До октомври 2016 година бившият крал на Тайланд Пумипон Адулядет, според някои данни, притежаваше най-големите в света брилянти и беше най-богатият монарх.
 
3. Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, крал на Саудитска Арабия  ($17 млрд)
Саудитска Арабия може да се похвали не само с богатата си история, но и с най-богатите петролни находища. В нея се намират една четвърт от световните петролни резерви.Крал Ал Сауд е голям филантроп, жертва голяма част от богатството си за подкрепа на мюсюлманските традиции. Следва да се отбележи, че племенникът му – принц   Алуалид бин Талал,  е още по-богат. Активите му се оценяват на 26 млрд. долара.Дори Салман ибн Абдулазиз ал Сауд да не е най-богатият в света, семейството му напълно може да се бори за титлата най-богатият клан в света.
 
2. Хасанал Болкиах, султан на Бруней ($20 млрд)
Султанство Бруней, е суверенна държава, разположена на северния бряг на остров Борнео в Югоизточна Азия. Страната е с един от високите в света доходи на глава от населението. Икономиката е основана на добива на нефт и газ, а износът дава 95% от валутните постъпления.Султанът поддържа икономиката и културата на стабилно ниво, а поданиците му не са обременени от данъци.

Султанът на Бруней е известен с любовта си към разкоша – колекцията му от редки автомобили се оценява на $5 млрд.

1. Халифа бин Зайед ал-Нахаян, шейх на ОАЕ ($23 млрд)
Богатството на Обединените арабски емирства идва не само от огромните петролни запаси в размер на 100 млрд. барела нефт, но и от забележителностите, разкоша и местата за отдих, създадени с парите на държавата.Световноизвестният небостъргач Бурдж Халифа, който със своята обща височина от 828 м. е най-високата конструкция, строена някога. Строителството му започва на 21 септември 2004 година, а сградата е официално открита на 4 януари 2010 година.
Сградата е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай, разположен в близост до главния търговски квартал на града и заемащ площ от 2 кв. км.Emirates Palace пък е най-скъпият хотел, построен някога на земята. Той е струвал на правителството на Абу Даби почти 3 млр. долара. Сградата често бива бъркана с резиденцията на бин Зайед (която всъщност е двореца Амити). Превод: БЛИЦ