Оказва се, че Русия е най-големият партньор на Украйна във военната сфера. Това показва ежегодният доклад на авторитетната международна организация Стокхолмски институт за изследване проблемите на мира (SIPRI).
Според данните на SIPRI, през миналата 2016 г. Украйна е изнесла в Русия продукция с военно предназначение за $169 млн. Именно руснаците станали най-големият потребител на стоки от украинския ВПК.
 

Само за година въпреки ембаргото доставките за Русия нараснали със 72%. Те се оказали по-големи от времето на проруския президент Виктор Янукович.
 
Най-големият украински партньор на руснаците е авиационният завод „Мотор Сич”. Компанията на запорожкия бизнесмен и украински депутат доставя авиационни двигатели АИ-222.
 
Тези двигатели се инсталират на Як-130 – руски леки щурмови самолети, на които се обучават военни пилоти, но може да щурмуват и земни цели.
 
Договорът за 2016 г. на „Мотор Сич” с руския авиостроителен завод „Сокол”, сглобяващ „Як”-овете, по данни на SIPRI) предвижда 218 двигателя.
 
Превод и редакция: БЛИЦ