Най-скъпата възпоменателна златна монета у нас в момента е с образа на Свети Георги, а цената й е до 4-4,5 хиляди лева.

 Жълтиците на религиозни теми, които Централната банка емитира, са най-търсени и свършват като топъл хляб. Тъй като тиражът им се изчерпва бързо, цената им скача до 10 пъти, какъвто е случаят със Свети Георги Победоносец. Това каза пред "Телеграф" Георги Георгиев, шеф на Софийското нумизматично дружество. 

По думите му монетите на светци масово се купуват за подарък за именни дни, за раждане на бебета и кръщенета. Има много възрастни хора, които правят колекции от златните възпоменателни монети за внучетата. Един дядо направи заявка за четири броя за четирите си внучета, посочи Георгиев. 

По думите му човекът събрал всички златни монети на БНБ и сега дебнел само кога ще се пускат нови. 

БНБ пуска монета със свети Георги през 2007 година. Монетите всъщност са две - малка и голяма. Именно голямата струва над 4000 лв. в момента, тъй като тиражът от 1500 бройки се изчерпва за отрицателно време и вече много трудно се намира. Монетата е с тегло 8,64 грама. 

Последната златна монета от серията "Българска иконография", беше пусната за продажба вчера и предизвика опашка пред БНБ. Жълтицата, посветена на Рождество Христово, се продава на касите на националната банка за 1300 лв.