След постепенното увеличение на цените на жилищата в последните години наемите също поскъпнаха. Краят на лятото и началото на есента по традиция са най-усилното време за търсене на жилища, пише "Сега".

Това се обяснява с началото на академичната година, като предпочитаните квартали са в близост до университетите. Но София привлича все повече хора, които търсят по-сигурна и по-високо платена работа в столицата и това допълнително усилва натиска върху пазара.

На фона на нарастването на цените на жилищата в рамките на 5 на сто при наемите растежът на годишна база е около 10%.

Средните цени в най-търсените квартали започват от 550 лв. и стигат до над 800 лв. за двустаен и от 700 лв. до над 1200 лв. за тристаен апартамент. Въпреки раздвижването в някои точки от града пазарът остава по-слаб.

Това обикновено са по-непопулярни квартали, разположени далеч от учебни заведения и от центъра на столицата, с по-слабо развита транспортна мрежа и връзки, очертава тенденциите специалист.

Предвид сезона най-много запитвания за наем на жилище има от студенти като предпочитаните квартали са "Студентски град" и "Овча купел". Интерес има и към централните части на града, както и към квартали по линията на метрото.

Брокерите виждат, че бъдещите наематели се интересуват от обзаведени имоти, в които могат да се настанят веднага, стига обзавеждането да отговаря на изискванията им - да е ново и поддържано.

"Ако собствениците не желаят да инвестират, решението да оставят имотите си единствено на настилки е по-добро, тъй като така наемателите могат да си изберат обзавеждането, смята още специалистът Йорданка Рангелова.

Бъдещите наематели отделят и голямо внимание на етажа. Както при покупката на жилище първият и последният етаж не са за предпочитане, така и при отдаването под наем голямо предимство на наемодателя, който търси дългосрочни наематели, е да предлага среден етаж в жилищната сграда. Добрата комуникация с линии на градския транспорт и метрото също е много важна.

В София най-търсени и желани за наем са двустайните апартаменти. Квартали като "Младост" и тези с утвърдени бизнес центрове, големи бизнес сгради, както и с университети наоколо очертават два типа наематели - студенти и хора, работещи в близост.

По данни на столична агенция средните цени в "Студентски град" са около 560 лв. за двустаен и 740 лв. за тристаен апартамент.

Там обаче има доста голямо разнообразие и могат да се намерят както по-евтини, така и доста по-скъпи жилища. Наемите там могат да надминат дори 900 лв. В "Младост" е и малко по-скъпо - за двустаен апартамент се искат средно 680 лв., а за тристаен - 840 лв, като на места се стига до 1000 лв.

В по-популярни квартали като центъра, "Лозенец", "Витоша", "Гео Милев", "Манастирски ливади" наемите също надхвърлят 1000 лв. за тристаен апартамент. В центъра двустайните жилища са средно около 810 рв., а тристайните се дават за 1200 лв.

От друга имотна агенция коментират, че в последните години се наблюдава възходящ пазар на имотите с цел отдаване под наем. "Смятаме, че към момента тази тенденция ще се задържи. Традиционно есенният сезон е най-силен и винаги има сериозно раздвижване в този сегмент. Покачването при цените е в рамките на около 10-12% на годишна база", коментира Иван Козаров пред изданието.

Справка в сайтове за недвижими имоти показва, че трудно може да се намери евтин имот под наем в столицата. Все пак в някои квартали на София все още има предложения за двустайни жилища за под 500 лв. Това обикновено са някои от не толкова популярни квартали като "Люлин" и "Надежда". Там цените варират около 430-480 лв за малко жилище.

Собствениците също са готови да коригират цената по желание на наемателите си и отстъпките, които правят, са в рамките на 50 лв. на месец. Агенциите прогнозират, че досегашните цени на наемите ще се запази.