Получаваме руски газ и през Гърция, и през други търговци. В момента не купуваме директно от „Газпром, но част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски, заяви пред bTV служебният енергиен министър Росен Христов.

"Намирането на стабилни източници, не само на газ, е един от приоритетите на нашето правителство. Диверсификацията е един от тях. Работим по много сценарии, които да доведат до една стабилизация на пазара.

Ние сме експертно правителство и разглеждаме абсолютно всички възможности за доставка на газ, включително и възобновяване на доставките от "Газпром".

Приоритетно гледаме алтернативни доставчици, но ако се окаже, че те не са достатъчни, няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата", каза още Росен Христов.

По думите му условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени към други европейски държави и които те изпълняват. 

"Няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от "Газпром" не означава, че излизаме от рамката на ЕС, няма да приемем различни условия от тези, които имат Германия и други държави от ЕС“, допълни Росен Христов.

"Има вече направени анализи на всички рискове, така че, ако започнем преговори, ние ще адресираме всичко, което е критично за нас, така че доставките да бъдат стабилни, на оптимална цена и с максимална сигурност", каза още той. 

По отношение на исканото от „Булгаргаз” поскъпване на синьото гориво, Христов увери, че сметките на битовите потребители няма да скочат с 60%. „Но за индустриалните потребители това не е така. Ние ще усетим поскъпването чрез поскъпването на техните продукти и услуги.