Действията на служебния кабинет, назначен от Румен Радев, са довели до забавяне на ръста на икономиката в страната. Това става ясно от новата макроикономическа прогноза на БНБ, цитирана от "Труд".

Спрямо очакванията си от месец юни Централната банка е намалила с 0,2% прогнозния ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година до 3,9%. Това основно се дължи на отлагане на изпълнението на финансирани с национални средства инфраструктурни проекти, както и на по-слабото усвояване през настоящата година на средства по програмите на ЕС, свързани с инвестиции, посочват от БНБ.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова реално спря възлагането на нови поръчки за текущ ремонт на пътища, спря плащанията дори за вече извършена работа, не са възложени дори дейностите по почистване на шосетата през зимата. Оказва се, че това има негативно отражение не само върху пътно-строителните фирми, а и върху икономиката на страната като цяло.

Предвид развитието на конюнктурните индикатори очакваме през втората половина на годината фирмите да останат по-предпазливи по отношение на разходите си за инвестиции, посочват от БНБ. Същевременно за някои от частните инвестиции, които в прогнозата от юни се предвиждаше да бъдат финансирани през 2021 г. със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, е направено допускане, че ще бъдат осъществени през следващи години, посочват от централната банка. България е предпоследната страна от ЕС, която внесе своя План за възстановяване за одобрение и може да не получим пари по него до края на 2021 г. Това също води до забавяне на икономиката.

Според базовия сценарий на БНБ ръстът на БВП през тази година ще бъде 3,9%, през 2022 г. - 4,7%, а през 2023 г. - 3,8%. Очакваната инфлация в базовия сценарий за 2021 г. е 3,8%.

Но от централната банка подчертават, че в прогнозата не е включено решението на КЕВР за увеличение на цената на природния газ от началото на октомври с 36%. А инфлацията ще бъде значително над заложената в базовия сценарий при по-продължително и по-голямо покачване на цените на суровините, както и при поскъпване на газ, ток и парно. А точно това вече се случва.

Инфлацията може да стигне 4,5 на сто
Covid-19 и изборите са рискови

Основните рискове за реализиране на базовия сценарий на БНБ за икономиката на страната е разпространението на Covid-19 в България и в света и свързаните с него ограничителни мерки, както и предстоящите избори, които биха могли да доведат до забавяне на изпълнението на заложените в прогнозата инвестиции на правителството и фирмите, става ясно от анализа на централната банка.

От БНБ посочват, че вероятността да се случи базовият сценарий в прогнозата е само 20%. А има 60% вероятност ръстът на БВП през тази година да е в интервала от 3,3% до 5,5%. Има и 60% вероятност инфлацията в края на 2021 г. да е в интервала от 3,6% до 4,5%, посочват от БНБ. А последните данни показват, че вървим към по-негативния сценарий на развитие на икономиката.