„Като министър на икономиката мисля, че това е и разбиране на цялото правителство, твърдо сме „за“ компенсации за газа. Не може да има компенсации за електроенергия, а да няма за газ и да поставяме едни фирми в неконкурентна ситуация спрямо други. Твърдо ще има и ние ще подготвим схема, която ще предложим на следващия парламент“, каза пред журналисти министърът, цитиран от БТА.

Той посочи, че бъдещите енергийни помощи няма да доведат до увеличаване на данъците.

„Търсят се други варианти, гледаме какво правят другите държави в ЕС, разбира се пари отнякъде трябва да се намерят“, допълни той.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, заяви пред журналисти, че на първо време властта трябва „да възпре този светъл порив на КЕВР да направи кръстосано субсидиране на бита за сметка на икономиката“.

„Появиха се такива идеи евтиният газ да отива за топлофикациите, а скъпият за предприятията“, допълни Велев и изтъкна, че това ще доведе до спиране на работата на фирмите и ръст на безработицата, а хората няма да имат заплати, за да си платят евтината сметка за парното.

„В Европа и по света цената, на която потребителите се снабдяват с природен газ, ако е диференцирана, тя е в полза на по-ниски цени за индустрията и като цяло за икономиката, а енергийно бедните хора биват подпомагани“, коментира още Велев.

Той посочи, че по-важното е да се постигнат общо добри цени на природния газ, на микса, който „Булгаргаз“ внася, защото, по думите на Велев, за разлика от електроенергията свърхвисоките цени формират печалби не в български предприятия, а в чужди, което означава, че оттам не могат да се вземат средствата за компенсации.

В този смисъл Велев каза, че за компенсациите за природния газ ще трябва да се направят нови разходи и дефицит за бюджета за разлика от тези при електроенергията, където системата се самофинансира.

По повод възможността за бартер на газ от Азербайджан срещу български ток министърът напомни, че по време на визитата му в тази страна подобни разговори са стартирали, като допълни, че целта е била да се намерят допълнителни количества още за тази зима на добра за потребителите цена.

По думите на министъра такава схема е възможна и сега тя се обсъжда в детайли на експертно равнище. Министърът изтъкна, че допълнителни количества за тази зима се търсят и от други държави, които са производители на газ.

„Нашата цел е поне на сто и петдесет процента да обезпечим нуждите ни, защото всичко е преговори, не се знае с „Газпром“ ще стане ли нещо или не. Ние трябва да сме готови на всеки вариант“, допълни Стоянов.

В отговор на въпрос той уточни, че ще има средства за покриване на отстъпката от 25 стотинки за бензина.

„Средства има за отстъпката, разчетени са до след идването дори на парламента, така че може след това да се удължи“, допълни министърът.

Стоянов посочи, че падането на цените на горивата е заради разговорите на служебното правителството, а на заради цените на международните пазари и допълни, че се водят разговори не само с „Лукойл“, но и с всички участници на пазара в посока облекчаване работата им на пазара на търговия на едро на горива.

Министърът визира административни пречки и допълнителни изисквания. Той допълни, че разговорите продължават и изрази увереност, че спадът на цените ще продължи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук