Цената на основните криптовалути биткойн и етер спадат сериозно през последните дни, след като стана ясно, че една от най-важните криптобанки - "Силвъргейт кепитъл" (Silvergate Capital) ще бъде ликвидирана, съобщава Си Ен Би Си и БТА.

В четвъртък биткойнът загуби 7 на сто от стойността си до 20 474 долара, а днес се търгува вече за 19 914 долара. Етерът вчера загуби подобен процент и спадна до 1440,45 долара, а днес е вече 1405,19 долара.

Спадът започна в сряда вечерта, след като стана ясно, че банка "Силвъргейт", отворена към операции в криптосвета, ще бъде закрита.

Стъпката беше донякъде очаквана, след като от миналата седмица компанията, управляваща банката, заяви, че няма да може да продължи да я поддържа.

Сривът от вчера и днес е донякъде повлиян и от краха на "Ес Ви Би файненшъл" (SVB Financia), чиято "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank) се срина, след като обяви, че планира да набере 2 милиарда долара нов капитал, за да покрие загубите при продажби на облигации. Банката финансира основно технологични стартъпи.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук