"Иван Вазов", "Изгрев", "Яворов", "Оборище" са най-недостъпните квартали за покупка на имот от хора със средни доходи в столицата. Това сочи анализ на УниКредит Булбанк, в който се разглеждат 98 квартала в столицата, пише money.bg.

Данните сочат, че достъпни са жилищата само в 4% от локациите в София. Умерено достъпни са 12% от локациите. Сериозно недостъпни са жилищата в 38% от локациите, докато крайно недостъпни са жилищата в оставащите 46% от локациите.

В доклада се уточнява, че жилищата се смятат за "достъпни", когато домакинство с доход равен на средния трябва да спестява до 3 пъти годишния си брутен доход, за да си купи жилище с размер равен на средния за страната.

Как да обединим стилно кухнята с дневната

Жилищата се смятат за "умерено недостъпни", когато домакинство с доход равен на средния, трябва да спестява между 3,1 и 4 пъти годишния си брутен доход, за да си купи средно по размер жилище от 73 кв. м.

За "сериозно недостъпни" се смятат жилищата, за които домакинствата с доход равен на средния, трябва да спестява между 4,1 и 5 пъти годишния си брутен доход, за да си купят средно по размер жилище.

Това е новият хит на имотния пазар в момента

Жилищата се смятат за "крайно недостъпни", когато домакинство с доход равен на средния, трябва да спестява повече от 5,1 пъти годишния си брутен доход, за да си купи средно по размер жилище.

Според данни и имайки предвид скалата на изчисления, домакинство със средни доходи в София трябва да спестява 9,5 пъти годишния си брутен доход, за да си позволи жилище в квартал "Иван Вазов", където средната цена на квадратен метър е над 2000 евро.

"Изгрев" е на второ място с 8,4, а на трето е "Яворов" с 8,3. За покупка средно по размер жилище в "Оборище" домакинство трябва да спестява 8,2 пъти от годишния брутен доход. Над 1700 евро на квадрат е средната цена в тези квартали.

Сред най-скъпите и крайно недостъпни в тази класация се нареждат и "Изток", "Бункера", "Лозенец", "Медицинска академия", Център и "Стрелбище", където цените за квадратен метър са над 1500 евро и дори 1600 евро.

Сериозно недостъпни квартали

40 квартала от класацията попадат в графата "сериозно недостъпни". За тях домакинство със среден доход, трябва да спестява 4,1 - 5 пъти годишния си брутен доход, за да си позволи средно по размер жилище. Сред тях са "Дружба 2", "Дървеница", "Студентски град", "Редута", "Малинова долина", където цените са над 1000 евро на кв.м.

В квартали като "Захарна фабрика", "Левски", Овча купел", "Толстой", "Горубляне" цените са над 900 евро на кв.м.

Най-достъпните квартали за покупка на жилище в София

На другия полюс са жилищата най-достъпните квартали. Това са "Ботунец", където домакинство със средни доходи трябва да спестява годишния си брутен доход само 1,8 пъти, за да си позволи жилище със средна площ. Достъпни са жилищата в още три квартала - "Кремиковци" (2,4), "Илиенци" (2,5) и "Враждебна" (2,7).

2020 г. не се променя по отношение на достъпността, спрямо 2019 г.

През 2020 г. домакинство със средни доходи е трябвало да спестява брутния си доход в продължение на 4,3 г., за да си купи средно за страната жилище от 73 кв. м. Според скалата това означава, че жилищата са били "сериозно недостъпни" за домакинствата със средни доходи през 2020 г.

От края на 2003 г. обаче, темповете на растеж на цените започват значително да изпреварват темповете на растеж на доходите. В резултат на това жилищата бързо стават недостъпни за домакинствата със средни доходи.

Само за една година от "достъпни" (съотношение доходи към цени от 3,1 пъти през 2003 г.), жилищата стават "крайно недостъпни", като съотношението нараства до 5,4 пъти през 2004 г

В доклада се уточнява, че на пазара на жилищата в столицата има много надценени локации, където цените на жилищата са достигнали нива, които са над онези, които преобладаващото ниво на доходите сочи.

Това означава, че е налице риск от спад в цените в някои локации. Ако по каквато и да било причина спада в цените на жилищата съвпадне във времето с момента, в които цените на ипотечните кредити започнат да нарастват отново, рисковете за финансовата стабилност ще се увеличат.

Съществуването на риск за спад в цените на жилищата в София не означава автоматично, че този риск ще се материализира.