Първите признаци на кризата у нас вече се проявяват. Това заяви премиерът Сергей Станишев на откриването на икономическия форум „Развитието на България в условията на глобалната финансова и икономическа криза”. За пример той посочи съкращенията в производството, намаленото потребление, свитото банково кредитиране.
Независимо от тези резултати, които тревожат правителството, България е много по-малко засегната от кризата в сравнение със САЩ и водещи европейски страни, отбеляза премиерът. България няма да следва примера на други европейски държави, които в условията на икономическа криза решиха да увеличават данъци, добави той. Световните анализатори дори прогнозирали, че страната ни ще бъде със сравнително висок икономически растеж, който обаче щял да бъде по-нисък от предходни години. България запазва своята финансова и икономическа стабилност и това остава водещ приоритет в антикризисната политика на българските институции, категоричен беше Станишев. Той добави, че това не бива да ни успокоява и припомни мерките на правителството срещу финансовата и икономическата криза. Той открои увеличението на капитала на Българската банка за развитие с 500 млн. лева за подпомагане на кредитирането на малки и средни предприятия. Използването на средствата от еврофондовете са от особена важност за общините при задълбочаване на кризата, свята премиерът. Той даде за пример община Перник, която е спечелила проекти за 50 млн. лева. 
Оптимистичните сценарии няма да решат проблемите, а са нужни конкретни политики и адекватни мерки,подчерта премиерът. /БЛИЦ