Ако смятате, че сривът на цените на петрола тази седмица бе лош, то гответе се за следващия месец, който може да бъде направо ужасяващ, казва един стратег, пише money.bg.

Пол Сенки, управляващ директор в Mizuho Group, предупреди пред Yahoo Finance, че цената на петрола може да се срине до минус $100.


"Петролът не може да бъде съхраняван където и да е. През този месец местата за съхранение са пълни и можем да видим екстремно отрицателни цени", казва той.

През последните дни американският петрол постигна отрицателна цена за първи път в историята - производителите плащаха на купувачите, за да се отърват от барелите.

"Проблемът на пазарите е свързан с инфраструктурата и местата за съхранение. Разбира се, това е предизвикано от срива на търсенето", казва Сенки.

Цените могат да станат отново отрицателни скоро, след като 40 млн. барела саудитски петрол пътува към САЩ. Доставката бе договорена през март, преди пандемията да замрази икономиката.

"На танкерите отнема между 45 и 60 дни да пристигнат. И сега виждаме тази флотилия, запътила се към щатския пазар. Наистина нямаме къде да съхраняваме този петрол".

Очаквайте мегасливания

Енергийните компании бяха принудени да съкратят рязко капиталовите си разходи и да спрат новите проекти заради срива на цените на черното злато.

Някои петролни компании в САЩ може и да не оцелеят през следващите месеци.

Намаляването на производството е трудно, тъй като затварянето на някои от по-старите и малки кладенци създава риск те никога да не бъдат отворени отново.

Сенки заяви, че няма да бъде изненадан, ако станем свидетели на консолидация в сектора, включително на сливане на Chevron и ConocoPhilips.

"Идеята за мегасливания идва от опита ни през 90-те, когато цените на петрола достигнаха подобни ниски нива", посочва той.Сенки вижда и друг проблем в сектора: заплатите на мениджърите са твърде високи.

"Може би трябва да се отървем от някои от тези хора и да имаме по-малко компании. И смятам, че точно това ще се случи".