Едни от най-големите търговци на горива в световен мащаб наливат милиарди долари в проекти за подобряване на климата, включително вятърни паркове, кравешка тор и водородно задвижване, пише Reuters, цитирана от money.bg.


Същевременно се стремят да увеличат печалбите си от тях, така че те да се доближат до постъпленията от търговията с петролни горива.

Но енергийната индустрия всъщност е изправена пред екзистенциална заплаха от преминаването към по-нисковъглеродно бъдеще, както и пред нарастващия натиск от инвеститори, правителства и активисти за намиране на устойчив бизнес модел.

Причината е именно икономическият смисъл на алтернативните проекти. 

"Никой все още не е открил как да печели пари от това", каза Жан-Франсоа Ламбер от консултантската компания Lambert Commodities.

А за търговците на горива това предизвикателството е доста голямо, тъй като печалбите и от основната им дейност се свиват заради засилената конкуренция, регулациите и нарастването на прозрачността в индустрията.

"Някои от проектите достигат привлекателен за инвестиции мащаб", каза изпълнителният директор на Vitol на енергийната и стокова компания Vitol Ръсел Харди. "Но намирането на подходящия проект на правилната цена не е лесно."

Същевременно търговците са притиснати и от промените в сектора на финансовите услуги в търсенето си на нов бизнес модел.

Много институции се оттеглят от инвестиране в изкопаеми горива, а френската банка Natixis например бе първата, която въведе вътрешни финансови санкции през септември за сделки, които не са екологични. 

Според правилата на банката "зелените" сделки получават преференциални условия и намаления. 

След като Европейската централна банка настоя за "зелена програма" и други големи европейски банки обмислят подобни схеми, посочва Reuters, позовавайки се на двама свои източници от банковия сектор. На фона на това и изискванията за заеми също се затягат още повече.

Търговия с електроенергия

През ноември холандската компанията за търговия със суровини Trafigura отвори първото си бюро за търговия с електроенергия и възобновяеми енергийни източници, а през януари Gunvor Group стартира търговия с електроенергия в Лондон.

"Енергийната индустрия се доближава до начина на работа на петролната промишленост", каза главният изпълнителен директор на Trafigura Джеръми Уиър пред Reuters в Давос.

По негови думи доставките представляват 89% от въглеродните емисии на Trafigura, а индустрията се нуждае от еталон за следене на този въглероден отпечатък. 

В края на миналата година Trafigura инвестира във фирма за "зелен" водород и направи първата си инвестиция в соларен проект в Мали този месец. 

Компанията Vitol пък e създала работна група за проучване на нови технологии за възобновяема енергия и начините, по които бизнесът може да произвежда по-ниски въглеродни емисии.

Тя е заделила 300 милиона долара за инвестиции във възобновяеми източници, като са отпуснати вече над 200 млн. долара от тях, съобщи компанията през октомври.

Освен това тя има проект и за вятърна централа в Украйна, съвместно с фонда, фокусиран към инвестиции във възобновяеми енергийни активи в Европа VLC Renewables.

Когато бъде завършена, вятърната централа ще бъде сред първите пет най-големи вятърни генератори.

Vitol участва и в проекта Humber Zero за нулеви емисии във Великобритания, който ще превърне устието на река Хъмбър в първия нулев въглероден клъстер до 2040 г.

Компанията ще произвежда "син" водород за захранване на електроцентралата си в Имингхам и нефтопреработвателните предприятия Humber и Lindsey.

Компанията участва и в други проекти, но разходите са твърде високи, за да може тези проекти да са масови. "Разходите за водоснабдяване за единица енергия са 1,5 до 5 пъти по-високи от тези за проектите, свързани с природния газ.

Развитието на водородна инфраструктура е предизвикателство", казва в доклад на Международната агенция за възобновяема енергия от септември 2019 г. 

Усвояването на отпадъци

Отпадъците също са средство за печалба. Vitol инвестира в няколко стартиращи фирми, които превръщат въглища и пластмасови отпадъци в гориво. В Айдахо тя е инвестирала в проект, който произвежда от кравешка тор 700 хил. кубически фута био метан на ден.

Базираната в Женева група Gunvor планира да инвестира стотици милиони за намаляване на въглеродните газове в трите си европейски рафинерии и да добави агрегат за биогорива в една от тях.

Биогоривата са в центъра на вниманието в сектора на петролните търговци, след като тази година Gunvor купи две испански централи, които превръщат отработените масла, като готварско масло, в биогориво.