Попълнете търсена ключова дума или фраза

Крупен американски банкер даде съвет на Русия как да унищожи САЩ

https://blitz.bg/svyat/krupen-amerikanski-banker-dade-svet-na-rusiya-kak-da-unishchozhi-sashch_news726907.html Blitz.bg

Сандърс е толкова спорен в обществото, колкото и Тръмп и той ще съсипе нашата икономика, казва Лойд Бланкфейн

Вашингтон, САЩ 15 Февр. 2020, 00:30 17442 прочита 18 коментара

Известен банкер, бивш ръководител на най-влиятелната банка в Съединените щати и човек от списъка на списанието Time на най-влиятелните хора на планетата, Лойд Бланкфейн, заяви, че американската икономика и армия могат да бъдат унищожени в не твърде далечното бъдеще.

Изявлението на бившия генерал Голдман Сакс стана една от основните новини на американското медийно поле и определената емоционална реакция на американската медия и политическа общност е свързана с факта, че г-н Бланкфейн определи Русия като потенциален съавтор и бенефициент на предстоящата катастрофа, пише pogled.info.

„Ако демократите (Демократическата партия на САЩ. - Ред.) Номинират Сандърс (на президентските избори), руснаците ще трябва да преразгледат за кого работят, за да постигнат най-доброто... (изразен глагол, който решава нанася унизителни щети. - Приблизително.)...САЩ.

Сандърс е толкова спорен в обществото, колкото и Тръмп и той ще съсипе нашата икономика и няма да се интересува от нашите въоръжени сили. Ако бях руснак, този път бих предпочел Сандърс. "

Най-интересното в тази история е, че първо, самият Бланкфейн също е демократ, и второ, че той като цяло е прав при оценката на политическите рискове, които биха могли да нанесат непоправими щети на американската икономика, ако бъде избран социалистически президент, въпреки че Русия, разбира се, няма да има никакво отношение към резултатите от американските президентски избори.

Прави впечатление също, че публичното изказване на един от най-омразните американски банкери срещу социалистическия сенатор може да бъде сериозен имидж за победа на самия Сандърс, което ще му помогне да привлече подкрепата на електората в борбата за правото да представлява Демократическата партия на президентските избори.

Те могат да гласуват за него, просто защото той не хареса лично бившия шеф на Goldman Sachs - тоест банка, известна с получаването на многомилиардни държавни заеми - псевдоним Калмар-вампир и факта, че имигранти от тази банка заемат постовете на финансовите министри САЩ, независимо от политическата ориентация на президента, както и ръководни длъжности в много европейски централни банки.

Какво толкова уплаши известния и влиятелен банкер?

Версията на водещата американска преса The New York Times е в съответствие с най-популярното обяснение за случилото се.

„Бърни Сандърс предложи данък върху богатството за най-богатите американци, разкритикува големия бизнес за реализирането на огромни печалби, докато плаща малко данъци, и каза, че смята, че не трябва да има милиардери. Победата му на първичните избори във вторник в Ню Хемпшир направи правдоподобно онова, което Уолстрийт смяташе за най-лошия сценарий от няколко месеца: встъпването в длъжност на президента Сандърс. Г-н Сандърс, признат социалист, чиито планове са да изкорми частната здравна система и да затегне винтовете по заеми и други банкови операции, се разглежда от много търговци, инвеститори и банкери като единствен кандидат, който е още по-нежелан от сенатора Елизабет Уорън, когото активно ненавиждат (в тази среда). "

Какво си заслужава да се отбележи тук. Бърни Сандърс, сенатор от Вермонт, наистина би имал голям шанс да спечели праймериз от Демократическата партия, но само ако те бяха наистина честни. Вече писахме за това как електронната система за гласуване в Айова (първият щат, в който се провежда предизборът на демократичен кандидат) предизвика срив на изборния процес, след което изведнъж се оказа, че заявлението за избирателни секции е написано от компания, финансирана от един от кандидатите, т.е. и тогава този кандидат неочаквано се оказа победител във вота, въпреки факта, че социалистическият сенатор получи най-много гласове.

Подобна ситуация възникна през 2016 г., когато партийното учреждение реши, че Хилари Клинтън трябва да бъде кандидатът - и тя, в нарушение на всички възможни процедури и правила за гласуване на делегатите на партията, беше „номинирана“ за кандидат от Демократическата партия. В резултат на това предателство на доверието от страна на електората приблизително един от десет привърженици на Сандерс в крайна сметка гласува за Тръмп, който изигра роля в шокиращата му победа.

Сега ситуацията може да се повтори и праймеризът все още прилича на избори без избор, защото кандидатът сега се определя на ниво решения на партийната номенклатура, а не на електората. Номенклатурата избира между двама кандидати: бившият кмет на град Саут Бенд, бившият разузнавач и бившият служител на известната консултантска компания McKinsey Pete Buttidzhich - и собственика на информационната агенция Bloomberg и бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

От страната на Бутиджич е младостта, привлекателният външен вид и фактът, че той е отворен представител на сексуалните малцинства, който не се колебае да целуне своя „съпруг” право на сцената по време на срещите му с избиратели. От страна на Bloomberg е политическият опит и фактът, че той е мултимилиардер, готов да инвестира колосални собствени средства в предизборната кампания. Сандърс има шанс да спечели, само ако организацията реши да организира „размисъл“ на социалиста от Тръмп с цел да отбие привържениците на Демократическата партия да подкрепят кандидати, които се застъпват за най-радикалните форми на прилагане на социалната справедливост в следващия избирателен цикъл.

Лойд Бланкфейн е прав в оценката си за последиците от избирането на социалист за президент на САЩ, но самият банкер, най-вероятно, не може ясно да обясни в публичното пространство причините за бедствието „при президента Сандърс“.

Нека го направим вместо него. Социалната справедливост, демонтирането на банковата система, рязкото намаляване на американската армия и военното присъствие в света - всичко това е наред, ако погледнете на ситуацията от гледна точка на хуманистичните идеали, но катастрофа, ако погледнете от гледна точка на интересите на САЩ.

Ако няма свръхвлияние на банковия сектор и особено ако няма стотици военни бази по света, както и стачкуват самолетоносачи в световните океани, тогава ограбването на външния свят (или, например, принуждаването на значителна част от света да търгува с петрол за долари) няма да се провали. При този сценарий САЩ, включително обикновените американски граждани, ще трябва да се научат за първи път от десетилетия да живеят от собствения си труд и да харчат спечелените от тях пари. Освен това американците ще трябва да се опитат да продадат на света не свои собствени облигации, финансови услуги или „защита“, а стоки и услуги, създадени от собствения им труд, които трябва да бъдат конкурентни (включително цената) в сравнение с, например, китайските колеги. Такъв живот е малко вероятно да зарадва дори самите избиратели на Сандерс, да не говорим за генералите на Пентагона или големите перуки на Уолстрийт. Въз основа на тези съображения може да се предположи, че данните от анкетите, по които социалистически-популистките водят, са без значение: просто няма да им бъде позволено да вземат властта и те ще бъдат спрени или от създаването на собствена партия, или в крайни случаи от Доналд Тръмп лично на есенните избори.

Въпреки това, независимо от детайлите на политическия сценарий на изборите, американски експерти и банкери ще се оплакват, че Русия получава своите бонуси - под формата на отслабване вярата на американците в собствената им демокрация. И това важи особено за много млади привърженици на Сандърс - разочарованието им гарантира подкопаване на обществената стабилност в Съединените щати в продължение на много години или дори десетилетия.

18 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам