Около 45% от българите, работещи в чужбина, не са поискали възстановяване на данъците, които са платили там. Общата сума на непотърсените от тях пари през 2019 г. е около 3,2 млн. евро. Това показват изчисления на една от българските фирми за връщане на данъци, пише "Труд".

Основните причини българите да не се възползват от възможността да възстановят част от платините в чужбина данъци са липса на достатъчно информация, нежелание да минат сами през бюрократичната процедура и страх, че възстановяването на налозите може да им попречи да работят отново в чужбина или да кандидатстват за пенсия там.

Около 42% от дохода на работещите в чужбина българи отива за данъци и възстановяването на част от тях е напълно законно. Документи за възстановяване на данъци се подават след като се върнете в България. Можете да поискате парите си за 4-5 години назад.


Всеки може сам да се свърже с данъчните в държавата, в която е работил, да предостави необходимите документи и да получи парите си. Но можете да наемете и фирма, която да свърши работата. Осигуровки не се връщат и съответно не губите осигурителни права в съответната страна.