Безработицата във Великобритания и САЩ може да надмине нивата, достигнати през Голямата депресия през 30-те години на миналия век, след като коронавирусната криза порази глобалната икономика. Това предупреди бивш служител на Банката на Англия, пише The Guardian, цитиран от Фокус.

Според прогнозата, докато загубата на работни места нараства по целия свят, Дейвид Бланхфлоу, професор по икономика в Дартмутския колеж в САЩ и член на Комисията за определяне на лихвите по паричната политика на Банката по време на финансовата криза през 2008 г., заяви, че безработицата нараства с най-високата скорост в съвременната история.

Икономистът заяви, че безработицата във Великобритания може бързо да нарасне до над 6 милиона души, около 21% от цялата работна сила, въз основа на анализ на данните на пазара на труда в САЩ, които предполагат, че безработицата от другата страна на Атлантическия океан може да достигне 52,8 милиона, около 32% на работната сила.

„Никога не е имало толкова рязък бизнес срив. Правителството се опитва да отговори, но няма представа за мащаба на проблема, с който ще трябва да се справи. Правим няколко изчисления за обратната страна и те са страшни “, каза той.

Правейки оценката наред с Дейвид Бел, икономист от университета в Стърлинг, банковият експерт заяви, че сривът на бизнес активността на фона на Covid-19 и съпътстващото увеличение на безработицата изглеждат поне 10 пъти по-бързи, отколкото в рецесията, предизвикана от финансовата криза от 2008 година.

Икономистите казаха, че макар правителствената подкрепа във Великобритания за компании, които наемат работници, да би могла да помогне за намаляване на удара, безработицата все пак ще скочи. Въпреки че безработицата бързо ще нараства, те предупредиха, че не е сигурно колко дълго ще продължи въздействието и колко бързо ще намалее безработицата. По време на Голямата депресия данните показват, че безработицата е достигнала 24,9% в САЩ и 15,4% във Великобритания за няколко години.

Предупреждението за двете икономики идва, тъй като бизнес активността във Великобритания и еврозоната спадат до най-ниските нива от началото на внимателно наблюдавани проучвания преди повече от две десетилетия и тъй като безработицата в САЩ започва да нараства.

Дънкан Брок, директор на групата Cips, казва: „Все по-трудно е да се намерят думи за описване на опустошенията, тъй като всеки регион в света се бори, за да спаси човешкия живот като първи приоритет. Вероятността за глобална рецесия вече е сигурна, въпреки че нейната продължителност и тежест все още не се разкрива."