КТ “Подкрепа” не е обещавала нищо на нито една политическа сила. Това заяви лидерът на синдиката Константин Тренчев в предаването “Денят започва” по БНТ.
Той уточни, че ДСБ, СДС и НДСВ са отправили покана за среща с ръководството на синдиката. Ще разговаряме и ще видим дали ще подкрепим идеите на опозицията за национален бойкот, добави Тренчев.
Той смята, че не може да бъде положителна оценката за управлението на Тройната коалиция. Въпреки че определени неща мърдат, реформите стават много бавно, аргументира се синдикалният лидер. Оценката и за опозицията обаче също не може да бъде ласкава, а мотивът на Тренчев за това е, че част от нея беше в управление и значителна част от проблемите сега са заложени по времето на мандата на СДС.

През есента ще има протести, ако има нерешени проблеми. Сега хората излизат на улиците не с идейно – политически аргументи, а със социално – икономически. Фермерите протестират, защото имат проблеми, не за удоволствие и техните искания не са политически, заяви Тренчев. Според него властта винаги търси оправдания, но хората не могат да бъдат излъгани лесно.
Притеснително е това, че полицията започва да се намесва в протестите по нагъл начин. Миналата година беше бит миньор, сега бяха бити активисти на Атака и то деца, евродепутат, което означи, че полицията кара безогледно, арестувани са и млекопроизводители. Излиза, че хора, които имат проблеми и протестират мирно са репресирани, а изскачат други с колове и ножове и викат: “Смърт на българите” и тях никои не ги пипа, коментира Тренчев. Според него вътрешният министър Михаил Миков трябва добре да си помисли в кои случаи става въпрос за нарушаване на обществения ред. /БЛИЦ